Erland Kops voksede op i Ribegade
in ,

Kops – Kongen af fjerbolden

Badminton. På lørdag fylder Danmarks største badmintonspiller gennem tiderne 80 år. Han hedder Erland Kops – og han bor på Østerbro, hvor han også voksede op

Af Finn Edvard

red@oesterbroavis.dk

Legende: Erland Kops fylder rundt lørdag 14. januar, og det vil Østerbro Avis naturligvis gerne markere med et fødselsdagsinterview.

Den gamle badmintonkæmpe er for tiden dog ikke i form til besøg, så derfor har vi valgt at gengive dele af det portræt, som avisens sportmedarbejder skrev, da Erland Kops for fem år siden rundede de 75:

»Hvem er Danmarks største badmintonspiller gennem tiderne?

Denne signatur – og rigtig mange andre – vil straks og med én mund sige navnet Erland Kops.

En hyggelig, jovial og festlig mand, der lige så rar og rund han var på sine populære restaurationer – blandt andet Erlands Pub i Nordre Frihavnsgade – var lige så hysterisk på banen, så selv tennisspilleren John McEnroe var den ren kordreng i sammenligning.

Og så startede hele dette sportseventyr, hvor det foreløbig er sluttet: På Østerbro.

Erland Kops er en ægte Østerbro-dreng, og han har boet på mange forskellige adresser gennem årene i bydelen. Han er født i Willemoesgade 43 i stuen, men familien flyttede senere i en større lejlighed i Ribegade. Erland og fruen bor i dag i Charlottehaven.

Opvokset i Ribegade

Men det var Ribegade-kvarteret, der var skyld i, at Danmark fik sit største badmintonnavn nogensinde.

Erland Kops var ikke mere mere end tobak for en skilling, da han lagde mærke til en skolekammerat, der af og til forsvandt ind i en sportshal i Randersgade. Klassekammeraten havde en mærkelig, lang taske under armen, og da Erland en dag slog følgeskab med ham og gik ind i hallen, fandt han ud af, at skolekammeratens taske skjulte en badmintonketcher. Hidtil havde Erland opfattet spillet som noget for tøser, men alligevel prøvede han den dag kræfter med kammeraten. Erland vandt kampen i overlegen stil – og i øvrig på strømpesokker.

Kammeraten havde spillet badminton i et par år, så Erland fik fornemmelse af, at han ikke var helt tosset til spillet.

Han gik derfor hjem til mor og far og annoncerede, at han ville være badmintonspillet og meldte sig ind i den lokale Københavns Badminton Klub (KBK).

11 All England-titler

Lad os sige med det samme, at det blandt andet resulterede i hele 11 All England-titler, heraf syv i single. En fuldstændig overlegen rekordliste, der ikke er overgået af nogen dansker. Han spillede et utal af landskampe – og har skabet fyldt op med DM-pokaler i både single, double og mixdouble.

Da han en overgang boede i Singapore, deltog han i så mange turneringer i Fjernøsten, at han ikke kunne være i sin lejlighed for pokaler. Der alle senere blevet skænket til talenter i KBK, der var Erlands klub i stort set alle stjerneårene.

Erland Kops imponerende resultatliste overgås som sagt ikke, heller ikke af de andre af datidens store badmintonnavne som Svend Pri, Finn Kobberø og Flemming Delfs.

Men Erland Kops fik ikke så megen berømmelse – i hvert fald ikke i Danmark, selv om alle naturligvis kendte hans navn. Men dansk tv løb ikke just i fodsporene på badmintonspillere dengang. De havde nok at gøre med at dække fodbold og håndbold, og det var først senere, at tv begyndte at dække badminton så intenst, som det er tilfældet nu.

Erland Kops måtte passe et ganske almindeligt arbejde undervejs.

Og det gik også godt uden for banen. Erland Kops fik realeksamen fra ’Randersgade Statsgymnasium’, som han altid har kaldt Randersgade Skole. Herfra gik turen til det dengang måske fineste firma i Danmark: ØK.

»Her lærte jeg at være punktlig,« siger Erland Kops, der gennem alle årene har være ved at sprænges af irritation, når andre ikke kunne overholde tiden.

Thailandsk mester

Erland Kops fik sin uddannelse i ØK – og som mange andre ’ØK-drenge’ sendt til Fjernøsten for at passe den dengang verdensomspændende koncerns interesser derude.

Og i 1958 befandt den unge mand sig således i Thailands hovedstad, hvor han repræsenterede klubben Unity i et hav af turneringer.

Erland Kops har altid været en karl for sin hat: Og da ØK på et tidspunkt ville flytte ham til en destination, hvor han ikke ville være – så sagde han op. Eller rettere: En streng overordnet formanede ham: »Hvis ikke De vil forflyttes, kan De betragte det som en fyreseddel. Den fik jeg så,« siger han lakonisk

Kops’ største problem i forbindelse med opsigelsen fra ØK var faktisk, at han ikke havde råd til flyvebilletten hjem. Den ville ØK ikke godtgøre, og som Kops selv siger:

»Det var jo ikke først og fremmest opsparing, som en ung mand tænkte på, når han havde bopæl i Bangkok.«

Men heldet smilede til ham. Han blev inviteret til en bedmintonturnering i Calcutta i Indien. Han sagde ja til invitationen – hvis hans flyvebillet hed Bangkok-Calcutta-København.

Og sådan endte Erland hjemme i Danmark igen, hvor han fortsatte sin imponerende badmintonkarriere.

Privat smilede lykken også til ham: Som KBK-spiller henlagde han sommetider sin træning til den hedengangne badmintonklub ØKB i Ryparken. Her spillede en køn, ung pige ved navn Hanne. Problemet var bare, at hun ikke lod sig imponere af den berømte spiller fra KBK.

»Jeg kan huske, at jeg engang deltog i en turnering i Valby, hvor Hanne var tilskuer. Jeg gav en rigtig gas og regnede med, at hun havde lagt mærke til mig på banen. Efter turneringen spurgte jeg, om hun ville med en tur i byen. Hun sagde nej tak.«.

Men senere havde Erland mere held med at føre haneben, og i 1964 fik de to papir på hinanden – og de holder sammen endnu.

Form & Figur

Og det har ikke været kedeligt, årene sammen. Erland blev for eksempel ansat i SAS, hvor han som berømt dansker skulle arbejde i flyselskabets VIP-afdeling.

Senere kastede Erland Kops sig ud i en række erhvervseventyr, startede blandt andet sportsfirma med den berømte OL-målmand Eigil Nielsen fra KB og grundlagde senere en af de første fitnesskæder, Form & Figur.

Erlands Pub

»Men det begyndte at kede mig, det var hyggeligt i starten, hvor vi også hyggede os sammen efter træningen, men lige pludselig var det hyggelige væk, og den hårde træning tog over. Og i virkeligheden synes jeg, at træning er sjovest, hvis der er en bold med i spillet«.

Erland solgte derfor sine motionscentre videre.

Som erhvervsdrivende var han også i restaurationsbranchen. Her opstod et af Østerbros hyggeligste mødesteder ’Erlands Pub’. Her måtte han igen og igen fortælle stamgæsterne om sine mest berømte kampe – og også historien om, hvordan han skiftede sit oprindelige navn, Erland Olsen, ud med mormorens pigenavn, Kops. Det hed også hans to berømte bokse-onkler, Poul og Ebbe Kops, der deltog ved OL i henholdsvis Berlin 1936 og Helsingfors 1952.

Endnu et tomt lokale skubbede hr. og fru Kops videre i restaurantionsbranchen.

»Jeg mødte tilfældigt en skolekammerat inde i byen. Han inviterede mig op i sin virksomhed til en lille en, og jeg bemærkede i ejendommen at stort, tomt lokale, som tilsyneladende ikke blev brugt til noget, og jeg spurgte, om det var til leje«.

»Sådan opstod restauranten Sankt Nicolai på Nicolai Plads. Den havde vi i 25 år, indtil vi belsuttede os for at blive pensionister og nyde livet,« fortæller Erland Kops. Og det har parret blandt andet gjort ved talrige ferierejser til Thailand.

Carl ’Skomager’

I det sidste år har Hanne og Erland dog måttet blive hjemme på Østerbro, fordi Erlands helbred har drillet ham.

En blodprop, en ballonudvidelse og en dobbelt by-pass har ikke gjort det muligt at tage på ferie til Thailand.

Ellers nyder de at tage det roligt i de hjemlige omgivelser.

»Vi vil bare have det godt og hygge om hinanden. Og med vores børn og børnebørn,« siger de to.

Herefter følger et par anekdoter om Danmarks første professionelle fodboldspiller, Carl ’Skomager’ Hansen, der blev solgt til Glasgow Rangers i 1921. Den berømte Carl Skomager var Hannes farbror, men det er en helt anden historie«.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jagten på blodkræftens onde rod

Foredrag til støtte for badmintonspillerne