Mads Faber Henriksen på Tåsinge Plads som er det eneste større projekt

Det er gået over al forventning

Områdefornyelsen, som blev til Klimakvarter, er lukket ned efter seks år. Gennem alle årene har borgeren Mads Faber Henriksen været styregruppeformand, og han er særdeles tilfreds med forandringerne i kvarteret

Af Thomas Frederiksen

thof@minby.dk

Fornyelse: Et ungt par slapper af ved en bænk med en barnevogn.

En ældre dame kommer gående med sin rollator og tager et hvil. Nogle børn løber op og ned af bakkerne.

Stedet er Tåsinge Plads. Noget af en kontrast til hvad Mads Faber Henriksen oplevede som tilflytter til området, da han var på barsel med sin datter for syv år siden.

»Vi ville sætte os her og dele en banan. Men der var ikke engang en bænk,« fortæller han.

Dengang var der en græsbakke uden om en bunker, og stedet blev kaldt hundepruttebakken, da det var et yndet sted at lufte de firbenede.

Kedeligt med potentiale

Mads Faber Henriksen flyttede til Ydre Østerbro fra Amager, og han fandt sit nye område lidt kedeligt.

»Kvarteret sagde mig ikke noget. Jeg kom fra Amager, som var mere levende, omvendt kunne jeg godt se, at der var potentiale,« siger han.

Mads Faber Henriksen var i forvejen engageret i Socialdemokraterne og stillede op til kommunalvalget i 2009.

Han var samtidig blevet formand for arbejderbevægelsens børne- og ungdomsorganisation DUI på Østerbro.

Og da han mente, at der burde ske noget med kvarteret, han var flyttet til, stillede han op som formand for den lokale styregruppe i efteråret 2010, da Områdefornyelsen Sankt Kjelds Kvarter blev etableret.

Han blev valgt og er blevet genvalgt to gange efterfølgende af de andre aktive borgere og repræsentanter, som har siddet i styregruppen.

Nu er det slut. Områdefornyelsen stopper efter planen, og når Mads Faber Henriksen ser tilbage på det, der er sket, og ikke mindst alt det, som er sat i gang og bliver udmøntet de kommende år, er der sket meget mere, end han turde håbe på.

»Det er gået helt klart over forventning,« fastslår han.

Skybrud ændrede alt

Som udgangspunkt ville han have været tilfreds med lidt mere grønt i kvarteret og et par bænke, som han udtrykker det, men en begivenhed, som var alt andet end lykkelig for borgerne på Østerbro, fik projektet til at vokse massivt.

2. juli 2011 fossede det ned med vand over hovedstaden i det hidtil største skybrud, og mange østerbroere oplevede oversvømmelser i deres kældre.

Københavns Kommune ændrede derfor strategi. Områdefornyelsen på Østerbro skulle have klimaet i fokus ved at skabe grønne områder, som kan håndtere massive mængder regnvand som et foregangsområde for resten af hovedstaden.

»I begyndelsen var det meningen, at det var bevægelse og sundhed, som var temaet. Det kunne der sikkert også være kommet noget fint ud af, men vi kunne ikke have fået de mange ekstra millioner til projekter, som vi har fået, hvis det ikke havde været for klimaet,« siger han.

Mads Faber Henriksen oplever også, at klimaet er et emne, som forener folk i området.

»Klimaet gør, at man løfter i flok. Jeg har aldrig haft fidus til at begrebet ’Sankt Kjelds Kvarter’, men klimaet er noget, som folk kan forholde sig til,« siger han.

Det meste mangler stadig

Efter områdefornyelsen nu er lukket ned, mangler de fleste af de store projekter dog stadig at blive gennemført.

Tåsinge Plads står som det eneste store grønne område klar, mens borgerne stadig venter på den gennemgribende fornyelse af blandt andet Sankt Kjelds Plads og Bryggervangen.

Og i øvrigt også kulturcentret ved Kildevældsskolen.

»Det er prisen, vi betaler for, at projektet er blevet større og kommet ind i stor kommunal kontekst. Så tager det den tid, det tager,« konstaterer han.

Ud over de store projekter er der også sat af masser af mindre ting i gang, blandt andet på borgernes egne initiativer.

Nu siger folk hej

Mads Faber Henriksen oplever, at der er sket noget i mellem mennesker i kvarteret.

»Folk har fået øjnene op for hinanden og lokalsamsundet. Jeg tror, at folk begynder at se muligheder i kvarteret, i stedet for at det bare er et sted, hvor man spiser, sover og måske henter sine børn,« siger han og fortsætter:

»Jeg siger hej til mange flere, jeg møder, end tidligere. Vi er blevet et ’sige hej-kvarter’, hvor man ikke kun siger hej til dem, man lige har børn i samme institution som eller er i forening med,« er hans erfaring.

– Nu er du jo også mere aktiv end de fleste i området. Tror du også det gælder for andre?

»Det håber jeg da, men jeg kan jo ikke sige det med sikkerhed. Men jeg kan da mærke i gården, hvor jeg bor, hvordan der er skabt et stærkt fællesskab omkring at skabe en grøn gård. Det er noget, som skaber netværk og måske får folk til at bo her længere,« siger han.

Foreninger og caféer

Mads Faber Henriksen nævner også, hvordan foreninger, som har ligget i kvarteret i årtier og måske endda 100 år uden at kende hinanden særlig godt, er begyndt at samarbejde.

Som eksempel hans egen forening DUI og Orionspejderne.

»Her har områdefornyelsen skabt koordineringen,« siger han og peger på, at folk i det hele taget er blevet engagerede i deres kvarter.

Og når folk skal have en kop kaffe, når de går tur i det stadigt mere spændende område, er der også sket noget.

»Caféindexet er jo nærmest gået fra 0 til 100,« siger han med et smil med henvisning til de mange nye kaffebarer.

»Det har ikke noget direkte med områdefornyelsen at gøre, men er folks eget initiativ. Men hvis der er mere liv i et kvarter, og folk kan se en idé i noget, så sker der noget,« siger han.

Mens HOFOR og kommunen bygger de store projekter i kvarteret færdigt over og under jorden, skal borgere og foreninger i Klimakvarteret klare sig selv uden et stort kommunalt sekretariat, som kan hjælpe dem.

Og det bliver da en udfordring.

»Ligegyldigt hvor godt vi gør det, kan vi ikke få kommunens forvaltninger til at arbejde bedre sammen. Det kan frivillige ikke holde fast i,« konstaterer han.

Men Mads Faber Henriksen tror alligevel, at der er skabt basis for, at den positive fremgang kan fortsætte.

Og med de store forandringer, som er i vente, mener han egentlig, det er forkert, at tale om, at områdefornyelsen er forbi.

»Den er faktisk kun lige begyndt,« siger han.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Falske betjente

||

HELT PERSONLIGT: Simon Jul Jørgensen