Carlsbergs nye bryggerhest Gustav viste også de mange fremmødte
in

Gustav blev døbt i gylden humle

NAVNLIGT. Visit Carlsberg har fået en ny firbenet kollega i stalden, fordi gamle Marco sagde stop efter 15 år foran ølvognen. Traditionen tro skulle staldens nye hest døbes med Carlsbergmanér, og det skete i Carlsbergs, Tuborgs og Jacobsens navne.

Af Benedicte Lorenzen
belo@minby.dk

HESTEDÅB: Han står der midt i den store menneskeflok, som ivrigt lader telefonerne forevige ham. Han er helt rolig. Kun fire år. Men helt afslappet. Hans navn kender ingen. Endnu.

Valby Bladet er taget i stalden hos Visit Carlsberg, hvor bryggerigigantens nyeste firbenede medarbejder har lokket store som små københavnere til at overvære en helt særlig begivenhed.

Det helt rette navn
Den store rødbrune bryggerhest skal nemlig have et navn, og på Carlsberg skal sådan et navn gives med maner.

»Det er traditionen, at vores heste alle har navne, der relaterer sig til Carlsberg på den ene eller den anden måde. For eksempel har vi Emil, som er opkaldt efter Emil Christian Hansen. Han skabte den rene gær her hos Carlsberg, som alt moderne øl er baseret på,« fortæller Visit Carlsbergs kommunikationskonsulent

Nikki Jeffries i sin dåbstale, og uddyber:

»Ham her kom dog med et navn, som allerede sad rigtig godt fast. Og her skal man huske, at en bryggerhests navn ikke bare er et kælenavn, men et værktøj for kusken og hesten til at forstå hinanden.«

Det blev en Gustav
Efter præsentationen giver hun ordet videre til Kaj Petersen, der en af Carlsbergs pensionerede kuske, men som denne torsdag formiddag skal stå for dåben af den nye hest:

»Hvad skal hesten hedde?« Spørger Kaj Petersen, og kuskekollegaen Lars svarer:

»Hesten skal hedde Gustav.«

Kaj Pedersen griber nu den første af de tre øl, der står linet op foran Gustav. Det er en Gammel Carlsberg Lager, som han hælder lidt ud af i hånden, hvorefter han tører det af i Gustavs pandelok med ordene:

»Gustav, jeg døber dig i Carlsbergs…«

Kaj Petersen rækker Carlsbergflasken videre til kollegaen Lars, som tager en tår. Kaj Petersen selv tager nu flaske nummer to, som er en gylden dame fra Tuborg.

Han gentager proceduren og siger:

»Tuborgs…«

Sidste flaske på den opdækkede øltønde er en Jacobsen Dark Lager, som også kommer i Gustavs pandelok, hvorefter Kaj Petersen slutter hestedåben med ordene:

»Og Jacobsens navne.« Nu har Gustav fået sit navn slået fast på rigtig Carlsbergmanér.

Og dåbsbarnet selv? Ja, han tager hele oplevelsen med ophøjet ro. Selv da Kaj Petersen sætter en ølflaske i munden på ham og lader ham smage de gyldne humledråber.

Gustav og de andre firbenede Carlsbergkolleger er alle jyske hest, som har trukket de tunge ølvogne på Carlsberg siden 1928.

»I dag har vi syv heste, men vi har haft mange flere. For eksempel lige før 2. Verdenskrig, hvor vi havde 165 heste, og efter krigen nåede vi helt op på 265 heste, fordi der var mangel på brændstof, og hestene derfor var praktiske at bruge,« fortæller Nikki Jeffries i sin tale.

Den vigtigste egenskab
Valby Bladet fanger Kaj Petersen efter hestedåben for at høre, hvad den vigtigste egenskab er for en bryggerhest på 700-1000 kilo. Svaret falder promte:

»Den skal kunne stå stille, når man beder den om det,« siger han og uddyber så:

»Når kusken skal have en øl ude ved konerne, så skal hesten jo blive stående, mens man er væk. Og ham her klarer det faktisk helt fint, selv om han er en ung mand,« siger han og klapper Gustavs massive rødbrune hals.

Kaj Petersen ved da også, hvad han taler om, han har nemlig været ølkusk siden 1991. Selv om han officielt blev pensioneret for nogle år siden, kommer han stadig ind og hjælper til, når der er brug for det. Det står hurtigt klart, at jobbet som ølkusk binder et særligt og givende bånd mellem menneske og hest.

I Carlsbergstalden møder vi også Erland, der, som Kaj Petersen, er pensioneret kusk:

»Da jeg stoppede i 2009, havde jeg været på arbejdsmarkedet i 50 år, hvoraf de sidste 17 år var her i stalden. De 17 år var klart de bedste i min karriere,« fortæller Erland.OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Sådan får du råd til det dyre indskud

Havneskum: Det er ulækkert, men ufarligt