|
Er man fyldt 16 år
in

Politiet sætter spot på kiosksalg af alkohol og cigaretter til helt unge

POLITIINDSATS. Politi og SSP har observeret, at unge samles og drikker ved kiosker, institutioner og skoler i Dragør og Tårnby. Lokalpolitiet på Amager sætter derfor fokus på ulovligt salg af cigaretter og alkohol til unge under 18 og 16 år.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

DRAGØR OG TÅRNBY: Lokalpolitiet på Amager indleder inden for den næste måned en kampagne i Dragør og Tårnby Kommuner, der skal nedbringe salg af tobak og stærk alkohol til unge under 18 år samt salg af øl og drikkevarer med lav alkoholprocent til unge under 16 år.

Det sker, efter at politiet og SSP-medarbejdere (samarbejde mellem skole, socialvæsen og politi) har observeret meget unge mennesker stå og drikke ved kiosker.

»Vi ved det både fra erfaringer fra tidligere år, men også fordi vi selv har været ude ved kiosker i Dragør og Tårnby, hvor det foregår. Endelig har vi også fået henvendelser fra forældre om, at en del kiosker lader unge under 18 år købe cigaretter og unge under 16 år købe alkohol, og der kan vel at mærke være tale om børn helt ned til 12 år,« fortæller Kenneth Toft Andersen, der er fungerende politikommissær og sektionsleder for lokalpolitiet for Amager og Christianshavn.

Fungerende politikommissær og sektionsleder for lokalpolitiet på Amager, Kenneth Toft Andersen. Foto: Michael Paldan.
Fungerende politikommissær og sektionsleder for lokalpolitiet på Amager, Kenneth Toft Andersen. Foto: Michael Paldan.

De unge mennesker opholder sig ikke kun ved kioskerne.

»De tager også ophold og står og drikker i baggårde eller ved institutioner og skoler, for der kan man sidde uforstyrret efter skoletid. Vi ved jo, at danske unge er blandt de unge i Europa, der drikker mest – og så drikker de rigtig meget på én gang. Ud over, at det skaber en usund misbrugskultur, så ligger der også glasskår og mange cigaretskod, hvor de unge har stået. Og så kan sådan et samlingssted, efter de unge i flok har drukket hver fire-fem øl, skabe et utrygt miljø, og det vil vi gerne til livs,« siger Kenneth Toft Andersen.

Først en oplysningsfase

Lokalpolitiet vil nu tage problemerne i opløbet, inden sommerferien, hvor de unge har mere tid til at mødes.

Kampagnen indledes med henvendelser til kiosker i Tårnby og Dragør.

»Vi starter med en oplysningsfase, hvor kioskerne oplyses om vores projekt og får udleveret noget materiale, der oplyser dem om, hvad man må og ikke må. Butiksmedarbejderne er jo forpligtede til at spørge unge om gyldigt ID, før de sælger dem tobak eller alkohol. Vi vil også skrive ud til forældreintra på skolerne i Tårnby og Dragør i samarbejde med lokale SSP-folk og repræsentanter for skolerne.«

»Herefter vil vi kontrollere kioskerne og parallelt med det køre tilsyn, der hvor de unge sidder og drikker og ryger. Og så kommer forældrene også på banen via SSP. Hvis vi træffer unge med alkohol, som de ikke er gamle nok til at have købt, så vil vi registrere dem, og så får forældrene også besked,« fortæller Kenneth Toft Andersen.

Lattergas en sidegevinst

Er det ikke en forældreopgave at holde justits med, om ens børn ryger og drikker?

»Jeg tænker, at det helt klart er en forældreopgave, men det er bare ikke altid, forældrene ved, hvad børnene laver efter skoletid.«

I april var der på Facebookgruppen DragørNyheder lagt billeder af en bunke fundne lattergaspatroner, som nogle unge åbenbart sniffer for at få en rus. Er det også noget, I holder øje med.

»Ja, jeg har også lagt mærke til det. Der er ikke specifikt fokus på det i den aktuelle kampagne, men hvis vi møder det, så er det bare en sidegevinst, at vi også kan tage fat i det problem,« siger Kenneth Toft Andersen.

REGLER OM SALG AF ALKOHOL OG TOBAK
Unge under 18 år må ikke købe vodka, rom og anden stærkere alkohol over 16,5 procent i butikker. Unge over 16 år må købe alkohol og vin op til 16,5 procent
Se mere på www.18alkohol.dk
Tobaksvarer må ikke sælges til unge under 18 år
Butikker, der sælger tobak eller alkohol, skal kræve fremvisning af gyldig billedlegitimation, hvis de er i tvivl om, hvorvidt kunden er fyldt 18 hhv. 16 år.
Kilde: Retsinformation.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Ny skole ændrer på skoledistrikter

VIND BILLETTER: Nye sange fra Karen Mukupa på dansk