»Vores regnearkstyranni er en større trussel mod demokratiet end tåbelige terrorister
in

HELT PERSONLIGT: Bjørn Nørgaard

Hvad optager dig mest lige nu?
»Det gør vores kyster og vores landskab. Hvorledes vi skaber en vision for, hvordan vi får en nytænkende landsplan for natur, landbrug, industri, byer og bosætning generelt og især placering af de nye energianlæg, vindmøller og solceller. At vores regnearkstyranni er en større trussel mod demokratiet end tåbelige terrorister.«

Hvad har senest gjort dig glad?

»At foråret endnu en gang er på vej, at blomsterne i Landbohøjskolens Have lige over for vores hus er i fuldt flor, at vi har fået modelleret allegorien til Majestæten og Prinsgemalens kommende gravmæle, at jeg er omgivet af mennesker, jeg holder af, og at jeg indtil videre kan nøjes med et hold i ryggen.«

Hvad ærgrer dig mest for tiden?
»At vores nuværende folketing har erklæret krig mod kunstarterne, kulturlivet og den frie forskning. At man sætter et ideologisk abstrakt vækstdogme over natur, vores historie og anstændig medmenneskelighed. Vi har råd og tid. Finansministeriets modeller trænger til et kraftigt serviceeftersyn.«

Hvornår er Frederiksberg smukkest?
»Når man cykler rundt i bydelen og ser vores mange smukke bygninger, går en tur i Frederiksberg Have, sidder på terrassen sidst på dagen, og så i øvrigt husker at vende hovedet bort, når man passerer Frederiksberg Centret.

Hvilken kulturbegivenhed har du senest været til?

»Hvordan er det det er: bagerbørn får gammelt brød, og buntmagerens kone går ikke i pels… På Frederiksberg var der en meget fin udstilling i Møstings Hus med Veo Friis Jespersen og Mikael Thejll. Stedets program har et højt niveau. Jeg ville gerne mere i teatret, men det er svært at få tiden. Desværre.«

Hvad ser du som din største succes?

»Det må andre bedømme, men det grundlæggende i kunsten er: gentag aldrig en succes.«

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

»Vi kan hverken løbe eller spise os fra døden, men vi kan være fysisk og mentalt aktive i alle livets forhold – hvorledes er op til hver enkelt. Lyt til dine celler, træn i dagligdagen og bed for en god død.«

Hvad er din største last?

»Det er svært at vælge den værste af dem, men måske at jeg drømmer for meget og handler for lidt.«

Hvad er det gode liv for dig?

»Forhåbentlig det jeg lever, ellers ser det skidt ud. Søren Kierkegaard skrev: ’Det gælder ikke om at være dette eller hint, men om at være sig selv, det kan enhver, om han vil’. Jeg prøver hver dag. Det sværeste er at være et menneske.«

Hvad glæder du dig til?

»At solen står op i morgen.«


BLÅ BOG

■ Født 21. maj 1947 (68 år)
■ Har boet på Frederiksberg siden 1976
■ Gift med kunstneren Lene Adler Petersen – sammen har de Sinne (49 år)
■ Billedhugger, kunstner og professor
■ Har blandt andet udført 17 gobeliner, der skildrer Danmarkshistorien – de er ophængt i Riddersalen på Christiansborg og er en gave fra Dansk Industri til Dronning Margrethe


SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Bo Børresen

Om journalisten Bo Børresen

Jeg har været journalist på en række københavnske lokalaviser siden 2001 og skrevet om stort og småt på Frederiksberg og i Valby og Sydhavnen.

|

Sydhavnens dna skal bevares

Gadehavernes kasse er flyttet