Baggården i Vesterbrogade 107 giver adgang til de gamle slagtergårde på Enghavevej

Borgmester vil stoppe nyt byggeri på Vesterbrogade

BEVARING. Planerne om nedrivning af de gamle bygninger på Vesterbrogade 107c bliver nu taget op politisk i Teknik- og Miljøudvalget.

Af Frank S. Pedersen

fsp@minby.dk

HISTORIE: I alt 345 høringssvar, der alle taler imod nedrivning af den gamle bygning og opførelsen af en ny boligblok på Vesterbrogade 107c, har nu også fået bygge- og miljøborgmesterens opmærksomhed. Morten Kabell (EL)vil stikke en kæp i hjulet på planerne.

»København må ikke blive for poleret og pæn. Byen skal have mere kant, og de forskellige bydele skal beholde deres egne særkender. Lader vi alle byens historiske bygninger forfalde for senere at rive dem ned, får vi en poleret, ensartet og kedelig by,«, skriver Morten Kabell til Vesterbro Bladet.

Ind til videre har planerne og høringen kørt som en byggesag på det administrative plan, men nu vil Enhedslisten i Teknik- og Miljøudvalget foreslå at planerne om nedrivning stoppes med såkaldt § 14-forbud. Det giverne politikerne et år til at lave en bevarende lokalplan for området.

I tråd med visionerne

Borgmesteren håber, at et flertal i udvalget vil være med på idéen, ikke mindst med tanke på den nye vision, Fællesskab København, som Teknik- og Miljøudvalget vedtog sidste år.

Visionen understreger ifølge borgmesteren, at København skal udvikles i tæt dialog med københavnerne.

»Med vores nye vision har vi sat en ny retning for udviklingen af byen og givet københavnerne håndslag på at ville inddrage dem. Visioner er ikke meget værd, hvis ikke vi lader ord følge af handling. Derfor har jeg selvfølgelig et håb om, at flertallet i udvalget vil være med til at redde de historiske bygninger på Vesterbro,« siger Morten Kabell.

Visionen slår netop fast, at hovedstaden de kommende år skal have mere kant, for eksempel ved at bevare flere af byens historiske bygninger som kontrast til den moderne storby.

Også slagtergårdene

Vesterbrogade 107c hænger sammen med slagtergårdene på Enghavevej, og alle bygningerne er omfattet af et kommende lokalplanforslag for Sundevedsgade-karréen. Forslaget vil give mulighed for, at alle de historiske bygninger bliver revet ned og erstattes af nyt fem-etagers boligbyggeri.

Vesterbrogade 107c er ikke nævnt i det nye forslag, men både den nuværende lokalplan og den måske kommende giver muligheden for nedrivningen og nybyggeriet.

Enhedslisten har allerede stemt imod det kommende lokalplanforslag, men et flertal uden om borgmesteren og hans parti i udvalget sendte planerne videre i systemet.

Morten Kabell håber, at københavnernes store interesse for at redde Vesterbrogade 107 nu vil få hans politiske kollegaer i Teknik- og Miljøudvalget til også at redde slagtergårdene.


Fakta om PLANLOVEN § 14

■ Ofte betegnet som ’§ 14-forbud’. Borgerrepræsentationen kan nedlægge forbud i op til et år mod, at fx et hus rives ned, med baggrund i at der arbejdes med en lokalplan, der skal bevare samme hus.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Gammelt bøgetræ skal fældes

Mæsk har brug for alle