|||
Linda i en hyggekrog på centerpubben i Amager Centret. Foto: Michael Paldan.|Foto: Michael Paldan.|Foto: Michael Paldan.|Foto: Michael Paldan.
in ,

Linda slammer med tilværelsen

POETRY SLAM. Digter, forfatter og feminist Linda Nørgaard Framke dyster på fredag ved københavnerfinalen i ’poetry slam’. Men nordjyden, som flyttede til Amager for tre år siden, har meget mere end ord på dagsordenen.

Af Jacob Schneider
jape@amagerbladet.dk

AMAGERBRO: På fredag stiller digter, forfatter, feminist og amagerkaner på snart fjerde år Linda Nørgaard Framke op i københavnerfinalen i ’poetry slam’ – en konkurrence på lyrisk underholdning, hvor hver deltager har godt tre minutter til at gøre indtryk på publikum, der også fungerer som dommere.

Linda har valgt centerpubben Amagerhylden i Amager Centret som det helt rette sted til en snak om konkurrencen og hendes litterære tilgang til den. Med kurvand og kaffe skiller vi os en kende ud fra mængden, men ordstrømmen går en tand kvikkere end ved de andre borde.

»Jeg har faktisk aldrig været her før, men jeg har kigget herind flere gange, når jeg er gået forbi på trapperne. Så jeg har længe gerne villet sætte nogen stævne herinde. Jeg er jo stadig ved at indtage København og Amager, og det er sådan en lille i et moderne indkøbscenter, som alligevel har noget ægte over sig. Det er mildest talt ikke første gang, jeg har været på en bodega i mit liv, men ikke lige den her…«

Sprog i blodet

Linda er sluppet igennem flere nåleøjer i de indledende runder og står på scenen i Valby Kulturhus sammen med otte andre ’slammere’, alle sammen vidt forskellige, fortæller hun:

»Folk ved aldrig helt, hvad de får sådan en aften. Om det er sjovt, rørende eller ligefrem inspirerende. Og så bare at se folk, der er så meget på. Man kunne stå og samle perleplader, hvis det bare blev gjort godt nok…

Foto: Michael Paldan.
Foto: Michael Paldan.

Jeg har nok flere holdninger end de fleste har i poetry slam. Og så er jeg ikke den store performer, så ordene skal bære meget i sig selv. Og så er jeg nok i virkeligheden også mere standard-poetisk. Sådan noget om hav og blod og øjne og hænder – ting, jeg altid har skrevet om. Meget blod… Jeg tager altid hele mig med i alt, hvad jeg laver. Der er både noget til dem, der gerne vil grine, og dem, der vil græde.«

Linda Nørgaard har fart på. Som skribent og redaktør har hun netop afsluttet en udgivelse med gendigtninger af Halfdan Rasmussens ABC, er lige kommet hjem fra en poetry slam-festival i Polen og forbereder nu københavnerfinalen oveni deltidsjobbet som gymnasielærer, et engelsk-studie på universitetet – og en hverdag som mor til to små og et ældre barn.

Hun har skrevet digte lige så længe, hun kan huske. Hun voksede op i Thy, inden studierne i Århus tog over og hun startede et undergrundsforlag med sin egen og andres poesi.

»Der begyndte jeg også med at læse op. Poetry Slam var helt nyt i Danmark der i slutningen af 90’erne. Jeg har nok altid været en sprognørd, så jeg har altid skrevet. Jeg kan heller ikke huske et tidspunkt, hvor jeg ikke kunne læse. Jeg har nok en meget sanselig tilgang til verden og ville bare ikke være hel, hvis ikke jeg skrev om den,« mindes Linda.

Lighed og minimalisme

Siden da er det blevet til flere egne digtsamlinger og bidrag til andre, blogs og andre projekter på nettet, to romaner og en rolle som engageret debattør – ikke mindst om feminisme og revolution.

»Jeg skriver om kærlighed og politik. Og jeg kan ikke skrive om det ene uden det andet.

Jeg er meget revolutionær, i hvert fald i mine ord – det er så ikke altid, jeg kan leve op til det. Jeg har altid en feministisk eller antiracistisk dagsorden.

Foto: Michael Paldan.
Foto: Michael Paldan.

Det passer i virkeligheden bedre i Sverige. I Danmark skal vi være så hygge-ironiske, så jeg prøver at bygge noget humor ind i det og gøre det rigtig skævt,« siger Linda og uddyber:

»Feminismen i min generation foregår meget på nettet og sociale medier, nye platforme i forhold til tidligere, sådan ’hashtag feminisme’…

Så er der også et vist opgør med opfattelsen af, at nogle ting nødvendigvis hører til et bestemt køn. Folk forstår mere og mere, at det med køn og seksualitet er et spektrum.

Og så er noget af det nye også det, der kaldes intersektionalisme: Du kan ikke være feminist uden at være antiracist, for eksempel – undertrykkelse skal bekæmpes på alle fronter, ellers giver det ikke rigtig nogen mening. Så skaber man jo bare nogle andre skel.

Man vil jo altid gerne bidrage til det fælles. Jeg vil rigtig gerne være et eksempel, om ikke andet sprogligt og litterært, og være med til at sætte nogle ting i gang. Vi skal af med alle de her uligheder. Det ved jeg jo ikke, om vi kan, men jeg kan godt håbe det.

Det handler om at skille sig af med alt det overflødige, så der bliver plads til det væsentlige. Jeg har for eksempel aldrig

Foto: Michael Paldan.
Foto: Michael Paldan.

haft en barnevogn – børnene gider jo ikke være i den. Jeg er ikke bange for at miste noget materielt, men hvis det er dit fokus i livet, så er der nogle andre ting, du ikke bliver i stand til,« påpeger Linda, som har fundet et vist slægtsskab mellem sit ophav og stemningen på Amager:

»Der er tydeligvis en helt særlig identitet på Amager, en form for minimalistisk barskhed, som jeg kan forholde mig til, fordi jeg kommer fra Vestjylland. Noget med ikke at være fine på den og sådan lidt ’badass’ med tatoos og knallerter. Der er noget meget jysk over det, bortset fra den måde, folk snakker på,« smiler Linda og skæver til nabobordet.

Ud over poetry slam, oplæsninger og alle de andre projekter har Linda Nørgaard Framke en ny roman på bedding, formentlig i løbet af i år.

Kommende shows

De tre bedste fra finalen i Poetry Slam – muligvis Linda Nørgaard Framke – kan opleves gratis i Skuespilhuset fredag 22. januar klokken 20.00

Linda kan med sikkerhed opleves til et ’slam’ fredag 4. marts klokken 20.00 i Valby Kulturhus

“Jeg er til”

jeg er til

jeg er til fals for så meget
til låns og til evig arv og eje
til rotterne og til fri afbenyttelse

jeg er til dyner og vinglas
til favntag og melankolske vidnesbyrd
til åndedræt jeg lever gennem
dit såvel som mit

jeg er til dig og
dine smøger på altanen
til gavn for din flugt
og til nytte for din afvikling

jeg er til at tage og føle på
jeg er til poesien
og poesien er sin egen sandhed
jeg er til fyrster i tagspær
violer i fuger og tvivlens tillid

jeg er til fest med de fleste
jeg er til den
der kan rumme mig

jeg er til at forstå
hvis du giver det en chance

jeg er til at overtale

jeg er til
og jeg håber
du kan mærke det
og tro mig

Fra Lindas blog med skitser til digte: hybenblod.wordpress.com, 29. december 2015

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

|

Slut med fritten til sommer

Østerport. Lys for Bowie