De nye brusere som Orbital Systems præsenterer dem og ikke som de nødvendigvis kommer til at se ud i Frederiksberg Svømmehal. Bruserne har indbygget grov-

Elsker 😍

I brusebad, som i en rumraket

VANDTEKNOLOGI. Frederiksberg Svømmehal satser på rumteknologi for at spare på energien.

Af Frank S. Pedersen

red@frederiksbergbladet.dk

HYGIEJNE: Fremover skal du måske lige tænke dig en ekstra gang om, inden du lader vandet gå under den varme bruser i Frederiksberg Svømmehal. Håndværkerne begynder 1. december at udskifte hallens gamle brusere med nye højteknologiske, der genanvender vandet.

»Vandet, der har været gennem filtrene er renere end postevand«, forsikrer svømmehallens leder Kim Andersson, »og al vandet bliver udskiftet, når man er færdig med at bade«, beroliger han videre. Det er altså kun sit eget rensede vand man får tilbage i hovedet. Dog med det aber dabei, at vandet bliver udskiftet med forudindstillede tidsintervaller. Det kunne for eksempel betyde, at hvis man afløser hinanden efter kort tid under bruseren, kan man godt risikere at komme til at dele vand.

»Ok, der er en gråzone, men det rensede vand er som sagt renere end postevand«, gentager han tålmodigt.

Sparer på energien

Udskiftningen af bruserne sker som et led i bestræbelserne på at være mere bæredygtig i forhold til energiforbruget i svømmehallen.

De nye brusere er udviklet af det svenske firma Orbital Systems, der blandt andet også er godkendt leverandør til Nasas rumfærger. I rummet genanvender man alle de væsker man kan komme i nærheden af, for at transportere så lidt som muligt. Ved at bruge teknologien på Jorden kan man spare op mod 90 procent af vandet og 80 procent af energien.

»Det skal ses i forhold til, at en svømmehal er en miljøsynder af de store. Vi har årligt cirka 700.000 brugere, der alle går i brusebad to gange og som det er i dag bliver det opvarmede vand efter brug bare lukket ud i kloakken«, forklarer Kim Andersson.

Nye kabiner

Der bliver i alt installeret 80 nye brusere mod de 76 der findes i omklædningsrummene i dag. Udgiften er cirka fire millioner kroner, som ifølge svømmehalslederen har tjent sig selv hjem efter halvandet år.

De nye brusere bliver placeret enkeltvis i hver sin kabine med sider, loft og gulv.

»Undersøgelser har også vist, at det også sparer på vandet, angiveligt fordi man bader i kortere tid, når man ikke kan snakke med sidemanden«, siger Kim Andersson, der dog selv har svært helt at forstå den forklaring ud fra sin egen erfaring med snak i herrernes omklædningsrum.

Men måske er det et mere udbredt fænomen hos damerne?

Den lille forskel

Sjovt nok viser den lille forskel sig også i installeringen af de nye brusere. I damernes omklædningsrum kommer kvinderne ikke til at mærke meget til håndværkernes rumsteren, der kommer til at foregå om natten, udenfor åbningstid.

Til forskel fra herreafdelingen, hvor arbejdet kommer til at foregå i den almindelige arbejdstid. Forklaringen er simpelthen, at håndværkerne er mænd.

»Og så sparer vi også på udgifterne i forhold til at betale nattakst for al arbejdet«, slutter Kim Andersson.

Installationen af de nye brusere skulle være afsluttet midt i december.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Genbrugcenter til diskussion igen

Boserup frister med saftige burgerboller ved Palads