Evy Norlund fra Parmagade blev kåret til Miss Danmark 1958 og var kæreste med skuespilleren Klaus Pagh
in

Like 👍

Pigen fra Parmagade

SKØNHEDSDRONNINGEN EVY NORLUND. Amager Bladet bringer et uddrag fra bogen ’Danmarks smukkeste piger’. Kapitlet omhandler ’pigen fra Parmagade’, Evy Norlund, der blev kåret til Miss Danmark i 1958 og valgte drømmen om en filmkarriere i Hollywood.

REDIGERING: JAN JEPPESEN
jje@amagerbladet.dk
UDDRAG: Årets vinder 1958 hed Evy Norlund og blev kendt og berømt i Danmark som pigen fra Parmagade. For som aviserne skrev: »Tænk at en damefrisørelev fra en lille sidegade på Amager pludselig bliver udråbt til Danmarks smukkeste«.

Det var en ung skuespiller, Klaus Pagh, der fik øje på Evys skønhed og udstråling. Hun var en af de mange unge piger, der holdt til på den populære mælke- og sodabar ’Willis Place’ i Vester Voldgade i København. Her hyggede man sig i bedste amerikanske stil med bøfsandwich, milkshakes og icecream soda. Klaus Pagh blev forlovet med den smukke Evy, og parret blev kort tid efter kontaktet af ’Miss Danmark’-arrangørerne, som ønskede, at Evy skulle deltage i den årlige skønhedskonkurrence.

»Jeg sagde, at Evy kun ville stille op i konkurrencen hvis hun vandt. For dengang var jeg også fræk,« fortalte Klaus Pagh senere. Da arrangøren garanterede, at Evys chance for at vinde var hele 99 procent, sagde hun ja til at være med. Og i april 1958 blev hun kåret til ’Miss Danmark’ ved et stort show på Hotel Marienlyst, hvor den populære jazzsanger Freddy Albeck var konferencier.

Der opstod i øvrigt et pikant drama bare en time før de seks finalister skulle vise sig frem for dommerne. Deres englehudstynde badedragter revnede, da pigerne skulle klæde om. De var ganske simpelt syet af så tyndt og afslørende et materiale,at pigernes svulmende kurver fik det hele til at briste. ’Miss Danmark’-arrangøren Gösta Schwarck bevarede dog overblikket og fik i hast fremskaffet en symaskine og en stak små frottéhåndklæder fra hotellets linnedrum, og inden showet gik i gang, fik han syet seks flotte mini bikinier til pigerne.

Endnu en Amager-pige, den 18-årige danserinde Winnie Ingemann fra Grækenlandsvej, deltog i konkurrencen. Hun blev kun nr. fire, men repræsenterede alligevel Danmark ved ’Miss World’-konkurrencen i London samme år, hvor hun blev kåret til verdens tredjesmukkeste pige.

Efter at den nye ’Miss Danmark’ var blevet opdaget på Willis Place, drømte alle de andre piger, der dagligt hang ved disken, også om at blive ’opdaget’ og blive berømte. Som stamkunde hos Willis fik man sin egen kop med navn som bevis for, at man var accepteret og hørte med til klanen. Og den smukke

Evy havde naturligvis også sin egen kop, som nu nærmest var et klenodie. Evy var som nævnt på det tidspunkt forlovet med Klaus Pagh, der var udråbt til Danmarks svar på den amerikanske filmhelt James Dean. 24-årige Klaus Pagh havde haft fem-seks mindre roller i danske film, men fik sit store gennembrud i filmen ’Ung leg’, der på vovet vis beskrev datidens ungdoms såkaldte vilde og udsvævende liv.

Evy Norlund skulle som ’Miss Danmark’ repræsentere de danske farver ved årets ’Miss Universe’-konkurrence i Long Beach i Californien, og hun sagde nu farvel til det lille ’mini USA’-liv på Willis Place i København.

Kæresten Klaus Pagh besluttede at følge med sin elskede Evy til Californien. Men selv med hans opbakning lykkedes det ikke for Evy Norlund at vinde den fornemme ’Miss Universe’-titel.

Evy kunne i stedet trøste sig med, at hun som den eneste af de 35 deltagende skønheder fra hele verden fik tilbudt en prøvefilmning. Det sikrede hende en filmkontrakt med Columbia Pictures, og hun blev som ’stjernefrø’ indlogeret i selskabets Hollywood Studio Club.

Evy fortalte begejstret, at filmselskabet det første år ville betale hende 300 dollars om ugen, og at hun efter syv år ville få hele 1000 dollars om ugen. Derefter skulle kontrakten genforhandles.

I de amerikanske aviser blev danske Evy omtalt som en ny Kim Novak, en dengang berømt skuespillerinde, der også havde startet sin karriere på Columbias stjerneskole.

Filmselskabet ville ikke have, at Klaus Pagh blev i Californien, idet de mente, at hans tilstedeværelse ville forstyrre Evys karrieremuligheder.

»Jeg fik besked på at holde mig væk, og det gjorde jeg så,« sagde Klaus Pagh, der tog bruddet med Evy meget tungt.

Han var skuffet og bitter, da han vendte hjem til Danmark. Til gengæld satte filmselskabet andre til at passe godt på Evy.

»Jeg må aldrig gå alene nogen steder. Jeg skal altid følges med andre. For hvis jeg nu skulle gå hen og blive til noget, må min fortid være uplettet. Så uplettet som sterlingsølv,« fortalte Evy.

Historien om Klaus Pagh og Evy Norlunds brud gav året efter i 1959 ideen til den danske film ’Pigen i søgelyset’ med Vivi Bak i hovedrollen.

Filmen skildrer, hvordan en ung pige, der bliver skønhedsdronning og vinder pludselig berømmelse, kommer i konflikt med sin jævne familie og en jaloux kæreste, der meget passende spilles af Klaus Pagh himself.

Mens Klaus Pagh prøvede at finde melodien igen hjemme i Danmark, var Evy i gang med sin første rolle i filmen ’The Flying Fontaines’, hvor hun spillede sammen med blandt andre Michael Callan. Filmen handlede om en berømt artistfamilie, og Evy måtte svinge i trapezen flere gange.

Det blev dog kun til denne ene film.

Talentet rakte ikke rigtigt til mere, men i filmstudierne mødte Evy den amerikanske skuespiller og sanger James Darren, som hun hurtigt forelskede sig i. Darren var datidens teenage-idol i flere amerikanske film, og han havde opnået berømmelse med sangen ’Goodbye Cruel World’, der hittede med over 1 million solgte skiver.

Det afskrækkede ikke Evy, at James var kendt som en damernes mand, og netop året før var blevet skilt fra sin første kone Gloria Terlitzky, som han fik sønnen Jim Moret med. Evy og James giftede sig den 6. februar 1960, og parrets bryllupsrejse gik til Kreta, hvor James meget praktisk samtidig kunne spille sin rolle i filmen ’Navarones Kanoner’.

Evy og James’ kærlighed var af den ægte slags, for de har nu været gift i 54 år og lever lykkeligt i Californien.
Omplantningen fra lille Danmark til Hollywood har også givet Evy mange berømte venner, hun og manden er f.eks. faddere for Nancy Sinatras datter. Evy og James Darren har selv to sønner: Christian Darren, der er forfatter, og Tony Darren, der er musiker og sangskriver.

Uddraget af kapitlet om Evy Norlund stammer fra Bjørn Westergaards bog »Danmarks smukkeste piger – Historien om skønhedsdronningerne,« der netop er udkommet på Løfbergs Forlag.

Uddraget er bragt med tilladelse fra forlaget.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Træernes overlevelse svæver fortsat i det uvisse

Julen er traumernes fest