Elever fra Vesterdal Efterskole har været med til at udvikle udstillingen. I oktober overtager elever fra Den Classenske Legatskole udstillingen i en uge. PR-foto: Arbejdermuseet
in ,

Unge bryder lydmuren i ny udstilling på Arbejdermuseet

UNGT. Danske unge er europamestre i demokrati. Alligevel føler mange af dem, at deres holdninger ikke er værd at lytte til. Ny udstilling på Arbejdermuseet.

Af Christian M. Olsen

cmo@cityavisen.dk

UDSTILLING: Danske unge topper i viden om demokrati og tillid til folkestyret. Det viser ny forskning. Men de unges demokratiske selvtillid står ikke mål med deres kompetencer. Undersøgelser afslører nemlig samtidig, at hver tredje ung ikke føler sig klædt på til at deltage i demokratiet, og at 52 procent af folkeskolens ældste elever ikke tror, deres holdninger er værd at lytte til.

Det paradoks stiller Arbejdermuseet nu skarpt på med udstillingen ’Uhørt ungdom’.

»Med ’Uhørt ungdom’ sætter vi en aktuel samfundsudfordring til debat og spørger, hvilket demokrati de unge ønsker at skabe. Hvornår er man for eksempel gammel nok til at stemme? Og hvordan giver man egentlig sin mening en form? Vi vil gerne skabe rum for, at unge mennesker kan afprøve deres demokratiske færdigheder,« siger Linda Nørgaard Andersen, undervisnings- og udviklingsleder på Arbejdermuseet.

Politisk engagement

Udstillingen viser, hvordan unge gennem tiden har engageret sig politisk, og ser på de forskellige måder, man kan give sin stemme til kende på. Gæsterne møder blandt andet den unge militærnægter Anton Jensen, der sultestrejkede for at udtrykke sin modstand mod værnepligten i 1918, og demonstranterne, der gik fra Holbæk til København i starten af 1960’erne i protest mod atomvåben.

De besøgende kan få skærpet høresansen i en lytteboks, afprøvet deres retoriske stemme på en talerstol i et lydisoleret rum eller sætte deres aftryk i udstillingen ved at lave badges, plakater og bannere.

Arbejdermuseet går selv forrest og giver de unge en stemme. Udstillingen er udviklet i samarbejde med Skoletjenesten og ungdomsorganisationer som Dansk Ungdoms Fællesråd, Danske Skoleelever, Ungdommens Røde Kors og de ungdomspolitiske partier.

»I løbet af udstillingsperioden bliver der arrangeret debatter, events og workshops, der sætter fokus på unge og demokrati. Allerede i begyndelsen af oktober overtager 52 folkeskoleelever fra Den Classenske Legatskole udstillingen i en uge,« fortæller Linda Nørgaard Andersen.

Udstillingen åbnes af bl.a. kulturminister Bertel Haarder på fredag.

Uhørt ungdom. Arbejdermuseet, Rømersgade 22. 26. september til 27. marts. Åbningsfest fredag kl. 16.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Christian Olsen

Om journalisten Christian Olsen

Jourhavende hos North Media Hovedstaden og journalist på City Avisen. Har beskæftiget sig med lokaljournalistik i København i en årrække. Skriver bl.a. om politik, trafik, byudvikling, kultur og byens liv.

Motionsløb gennem rådhuset og Den Sorte Diamant

Ganegodter på Gothersgadegavl