|
Thorbjørn og Annika glæder sig til bluesfestival-åbning i Amager Bio onsdag aften. Foto: Michael Paldan.|Thorbjørn og Annika glæder sig til bluesfestival-åbning i Amager Bio i aften. Foto: Michael Paldan.

Thorbjørn og Annika – 10 års blueseventyr

MUSIK. Thorbjørn Risager og hans band The Black Tornado har opnået berømmelse langt ud over landets grænser. Det hele startede i Amager Bio, hvor bandet kan opleves ved åbningen af Copenhagen Blues Festival onsdag aften.

Af Jacob Schneider

jape@amagerbladet.dk

ØRESUNDSVEJ: Når Thorbjørn Risager og hans band The Black Tornado går på scenen – i en udvidet 10-mands opstilling – ved dobbeltkoncerten med den amerikanske mundharpespiller John Németh i morgen aften onsdag, er det samtidig 10 år jubilæum for bandet. Det er også næsten præcis ti år siden, at Risager mødte bandets tourmanager, svenske Annika Westman, netop i Amager Bio, som lægger hus til Copenhagen Blues Festivals store åbningsaften.

Det var den aften, Risager fik prisen som ’Årets danske blues-navn 2005’. Annika var med Clas Yngström og hans orkester Sky High, og hun var begejstret for den unge dansker:

»Han spillede i duo, så jeg hørte ikke hele bandet. Jeg kunne jo høre, at han kunne synge, men jeg vidste ikke, hvad han ellers lavede. Senere på aftenen mødte jeg ham igen på Mojo (bluesklub i Indre By, red.), og han sagde, at han gerne ville spille i Sverige, hvor bandet havde spillet en gang før,« fortæller Annika og fortsætter:

»Jeg spurgte, hvordan de fik jobbet i Sverige. ’Jeg sendte vores cd, og så ringede de’. Da jeg så kom hjem og lyttede til den, forstod jeg, hvorfor de fik jobbet.«

Siden da har Annika arrangeret over 700 koncerter for Thorbjørn Risagers band i Sverige, Norge, Tyskland, Frankrig, Indien, Canada og flere andre lande.

Risager og hans sorte tornado er blevet noget af en succeshistorie. Bandets første årti har ikke kun fået hjulene til at køre rundt på tourbussen i Danmark, for bandet har i den grad formået at få musikken ud over vores landegrænser. Bandets seneste album ”Too Many Roads” vandt sidste år en Danish Music Award for årets blues-album og denne medvind startede for alvor en susende rejse for bandet. For mange bliver det kun ved drømmen om at opnå en lignende succes herhjemme i Danmark og måske få lidt opmærksomhed fra vores nabolande. Men for Thorbjørn Risager & The Black Tornado er drømmen blevet til virkelighed.

Bio-minder

Risager er fra Østerbro, men startede faktisk den musikalske karriere på Amager:

»Jeg var omkring 20, da jeg kom med i et rigtigt Amager-orkester, der hed Texas Twisters – alle i bandet bortset fra mig selv var fra Amager, og vi havde øvelokale ude på Øresundsvej.

Thorbjørn Risager har spillet en håndfuld gange i Amager Bio, og det er stadig en af hans favoritscener, fortæller han:

»Det er helt klart vores favorit-spillested i København. En fed scene og søde folk, der hjælper med alting. Der er en form for Amager-mentalitet, som jeg godt kan lide. Det er mit indtryk af Amager, at det er nede på jorden og stille og roligt.

Det var en kæmpe oplevelse, da vi spillede opvarmning for Bonnie Raitt herinde – totalt udsolgt og salen var helt oppe at koge. Og så inviterede hun os endda ind backstage oppe fra scenen,« smiler Thorbjørn.

»Og mine svenske venner – jeg bor i Lund og har mange venner i Malmö – de kører tit herover til koncerter i København, som de siger. Jeg siger altid, at nej, det er ikke København, det er Amager,« griner Annika.

Blues-priser

Koncerten i morgen onsdag starter med uddeling af priserne som ’Årets danske bluesnavn’ og ’Årets danske bluesudgivelse’ klokken 19.00 inden dobbeltkoncerten med Thorbørn Risager & the Black Tornado

og den spændende amerikanske sanger og mundharpespiller John Németh, som i USA regnes for en af de store kommende stjerner.

Det er samtidig 10 års jubilæum for Risagers første album, og det fejres med udgivelsen af bandets niende album, ”Songs From the Road” – en live-indspilning, som også inkluderer koncerten på dvd.

Til releasekoncerten i Amager Bio optræder bandet med samme deluxe-lineup med 10 personer på scenen, inklusive de to svenske sangerinder Ida Bang og Lisa Lystam, som medvirkede på indspilningen på Harmonie, en legendarisk rockklub i Bonn.

Blues’en swinger øen

Copenhagen Blues Festival swinger hele byen for 15. gang i de kommende dage, og således også på Amager, hvor Amager Bio står for åbningsarrangementet onsdag (se interview andetsteds i avisen) og B.B. King-hyldest torsdag. Men også Prismen i Holmbladsgade og Café 5-øren lokker med blå toner.

På fredag klokken 19.30 er det Hyld, som går på scenen i Prismen: Fire garvede musikere fra den københavnske musikscene, der skaber ny musik i krydsfeltet mellem soul, funk, jazz og blues. Fælles for musikerne er kærligheden til den håndspillede analoge lyd, det fede groove og den udtryksfulde vokal. Musikken er originale sange skrevet af Dorte Hyldstrup og Otto Sidenius.

Lørdag klokken 11.00-14.00 er der bluesbrunch på plakaten. Her kan du ud over en lækker brunch også nyde musikken fra Hans Knudsen/Ronni Boysen Bluesduo. Bluesprisvinderne Knudsen på piano og vokal og Boysen på guitar dyrker og viderefører den i bluesmusikken engang meget populære piano-guitar duoformation. Se mere: www.prismen.kk.dk

Café 5-øren på Amagerbrogade 170 byder på to gratis koncerter, først med Paul Banks og Jørgen Lang på fredag klokken 19.00. De har spillet sammen siden midten af 70’erne og været inspiration for mange yngre danske folk-bluesmusikere.
Lørdag klokken 19.00 går svenske Steve Grahn og Mattias Malm på scenen i caféen. Steve Grahn fra Malmø fik i 2009 Sveriges højeste bluesudmærkelse ’Janne Rosenqvist Mindepris’. Steve og Mattias byder på en rejse i bluesens historia med både egne numre og sange og historier fra de amerikanske sydstater.

Se mere: www.copenhagenbluesfestival.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

|

Offenberg gik målamok mod AB

Fond støtter kamp mod psykisk vold