Thorshavnsgade topper over parkeringsbøder i 2300 København S. Sidste år blev der givet 1.390 bøder på denne gade. Bilisterne giver mangel på parkeringspladser skylden. Foto: Michael Paldan.
in

Her er parkeringsvagternes favoritgade

BØDEREGN OVER THORSHAVNSGADE. Thorshavnsgade er den gade i den københavnske del af Amager, hvor der bliver givet flest parkeringsbøder. Mangel på parkeringspladser får skylden.

Af Rikke Gundersen
rg@minby.dk

KØBENHAVN S.: Thorshavnsgade er med 1.390 udskrevne parkeringsbøder sidste år den vej på Amager, hvor borgerne oftest blev fanget i at holde ulovligt.
Det viser en aktindsigt, som Amager Bladet har fået hos Københavns Kommune. I hele København blev der givet 303.688 bøder. Det er reglen om, at man ikke må parkere 10 meter før et vejkryds, som bilisterne i kommune oftest falder i.

»Det kan være et udtryk for, at efterspørgslen er større end udbuddet af parkeringspladser, og folk derfor ser det som den eneste mulighed at parkere lidt for tæt på et vejkryds, hvis der ikke er nogen pladser,« siger Torben Lund Kudsk, afdelingschef i bilisternes organisation, FDM. Han mener derfor, at der er behov for flere parkeringspladser i byen.

Ismir Mulalic, lektor ved Institut for Transport på DTU, forsker i parkeringsforhold i hovedstaden. Han pointerer, at overtrædelser af netop 10-meterreglen har en negativ indvirkning på trafiksikkerheden.

»Det kan for eksempel give dårligere udsyn, når man som trafikant skal svinge til højre, hvis der holder en bil tæt på krydset,« forklarer han.

Nej til flere p-pladser
Trafikforskeren vurderer dog ikke, at flere parkeringspladser nødvendigvis vil være med til at mindske antallet af parkeringsbøder.
»Hvis der kommer flere parkeringspladser, vil det være nemmere at finde en plads. Det vil øge efterspørgslen på parkeringspladser, da tidsforbruget til at finde en parkeringsplads bliver mindre og dermed mere attraktivt. Bødemængden vil derfor ikke falde,« siger Ismir Mulalic.

De mange parkeringsbøder giver ikke teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) anledning til at ønske flere parkeringspladser i København.

»Vi har sat gule mærker op tæt ved vejkryds, så der er ingen undskyldning for at parkere ulovligt. Og generelt er parkeringsbelastningen ikke sådan, at der mangler pladser. Kun et par enkelte steder,« siger borgmesteren.

City-gade topper
I hele København topper Dronningens Tværsgade med 5.587 bøder.

Det er et meget højt tal, lyder det fra Torben Lund Kudsk.

»Det skyldes nok, at der er det særlige ved Dronningens Tværgade, at der er en form for dobbeltrestriktion, hvilket forvirrer mange,« siger han.
Dobbeltrestriktionen består i, at man både skal sætte p-skiven, men samtidig have en p-billet. Og tallene fra Københavns Kommune viser faktisk, at hovedparten af bøderne på Dronningens Tværgade blev givet, fordi en af disse to regler ikke var overholdt. Dobbeltrestriktionen gælder også andre steder i København.

»Hvis man som myndighed ser, at der er mange, som begår den samme fejl, så burde man se indad i kommunen og se, om man gør det optimalt i forhold til skiltning,« siger han.

Ismir Mulal vurderer også, at skiltningen er for dårlig flere steder i København.

»Det er ikke klart, hvad man skal gøre de steder, hvor der både kræves parkeringsbillet samtidig med, at der er tidsbegrænsning. Det er kommunen, som organiserer parkeringsområdet, så derfor er de også ansvarlige for, at skiltningen er forståelig for forbrugerne,« siger han.

Morten Kabell er villig til at kigge på skiltningen, da han erkender, at det er kommunens ansvar at sørge for skiltning, der er til at forstå. Forvaltningen er i gang med at undersøge mulighederne for bedre skiltning, men inden da vil borgmesteren ikke tage stilling til sagen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

KMB klar til oprykningskamp

»Vi er ikke som de andre«