|
Gruppeformand for Radikale i København

Forslag kan redde Nørrebros træer

GRØN KAMP. Borgergruppen ‘Red Byens Træer’ kæmper for at redde 14 gamle træer på hjørnet af Guldbergsgade og Møllegade. De får nu en politisk hånd fra De Radikales gruppeformand, Tommy Petersen, der vil indføre en træpolitik.

Af Benedicte Lorenzen

belo@minby.dk

TRÆPOLITIK: 17 træer på hjørnet af Guldbergsgade og Møllegade har i to år stået højt på dagsordenen hos borgergruppen ’Red Byens Træer’.

Står det til Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, skal 14 af træerne fjernes, så der kan skabes en åben plads med en cykelsti igennem. Det nægter borgergruppen dog at acceptere, fortæller medstifter Sandra Høj:

»Det er nogle år siden, forvaltningen kom med ønsket om, at de ville skabe et åbent hjørne mellem Guldbergsgade og Møllegade. Den første tegning, de kom med, var rigtig fin med mange træer, og den sagde vi ja til, men så kom de næste tegninger, som havde færre og færre træer. I dag vil de kun lade tre af træerne blive tilbage,« siger nørrebroeren.

Træerne fejler ikke noget

Et af argumenterne for at fælde de 14 træer lød, at de var såkaldte risikotræer, som måtte væk, fordi de var i fare for at vælte. Den forklaring købte borgergruppen dog ikke:

»Vi fik formanden for naturgruppen i Danmarks Naturfredningsforening ud og inspicere træerne. Han gik igennem dem punkt for punkt og nåede frem til, at alle træerne er raske. Efterfølgende har forvaltningen så valgt at sige, at poplerne ikke er bevaringsværdige, fordi de skal stå i nogle bede, hvis de skal bevares, og det passer ikke til planen om en åben plads,« siger Sandra Høj.

Selv om Red Byens Træer har fået dokumentation for, at samtlige 17 træer kan bevares, er de godt klar over, at nogle må væk, hvis man vil have noget nyt. De nægter dog, at acceptere, at der kun bliver tre træer tilbage på hjørnet:

»Nørrebro er den bydel i København med færrest grønne kvadratmeter, så vi nægter at acceptere, at der skal fældes flere træer. Da vi for nyligt tog kampen op ved Nørrebros Runddel, lykkedes det os at redde fem gamle lindetræer, så vi håber, det kan lykkes igen. I mandags sluttede vores underskriftindsamling for trænerne på hjørnet, og vi kan nu aflevere 2.048 underskrifter til politikerne på Københavns Rådhus,« fortæller Sandra Høj.

Lav en træpolitik

Den politiske bevågenhed er dog allerede blevet vakt til live hos De Radikale i København, hvor gruppeformand Tommy Petersen nu foreslår, at København indfører en træpolitik på linje med den, man har på Frederiksberg:

»Det er et stort problem lige nu, at ingen tilsyneladende har overblik over, hvad der bliver fældet og hvorfor. Jeg foreslår derfor, at vi laver en træpolitik, som de har i Frederiksberg Kommune, hvor træer på 25 år og opefter er fredet, og hvis de skal fældes, skal det forbi politikerne uanset, om det står i en privat have eller på kommunal grund,« siger gruppeformanden og uddyber:

»Det skal op til politisk beslutning hver gang et træ skal fældes, for så er de folkevalgte politikere direkte ansvarlige.«

Et træ for et træ

Tommy Petersen mener også, at træpolitikken bør indeholde krav om, at hvert fældet træ, bliver erstattet med et nyt, så man sikrer, at København ikke bliver mindre grøn. Lige præcis den regel eksisterer dog allerede i København, fortæller landskabsarkitekt i Byens Fysik under Teknik- og Miljøforvaltningen, Helle Hagelund:

»Vi har i flere år haft en praksis om, at hver gang vi fjerner et træ, skal der plantes et nyt. De nye træer vil dog typisk være mindre end de gamle, fordi store træer er svære at få til at trives,« siger hun.

I dag er det forskellige afdelinger i Teknik- og Miljøforvaltningen, der giver tilladelse til, at træer på kommunale grunde må fældes, ligesom det er forvaltningen, der vurderer, om et træ er et risikotræ.

Vi ville gerne have haft en kommentar fra Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (EL), men han var på vej hjem fra sommerferie i udlandet ved redaktionens slutning.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Succesbager bliver hevet i retten af tidligere ansatte

Mamma Mia er et skjold mod omverdenen