Benni Bødkers børnebøger er letlæselige og illustrerede. Indtil nu har danske tegnere lagt pen til hans historier

Gyserforfatter: Voksne er kedeligere end børn

Bøger. Benni Bødker har netop udgivet sin bog nummer 100. Forfatteren skriver især gyserbøger til børn. For voksne vil hellere læse historier om andre voksne end bøger om zombier og fantasy

Af Line Weldingh

liwe@minby.dk

Jubilæum: »De slimede fodspor« hed Benni Bødkers første bog, som han skrev i sjette klasse.

»Den fik lov at stå på skolebiblioteket, og der var én, der lånte den,« husker forfatteren.

Siden er der kommet en hel del til. Både læsere og bøger.

Faktisk har Benni Bødker netop udgivet sin bog nummer 100, »Jeg venter i mørket.«

Fedt at blive skræmt

»Jeg venter i mørket« indeholder fire gyserhistorier for 9-12-årige og er den første bog i Bødkers nye gyser-serie »666«.

Det passer østerbroforfatteren godt. For det er gysere, der står hans hjerte nærmest.

»Det er fedt at blive skræmt. Alle gyserhistorier, uanset om de er gode eller dårlige, handler altid om noget eksistentielt, som alle har haft oppe at vende: Findes der et liv efter døden? Hvad sker der, hvis vi smadrer vores jord? Og hvad sker der når du er presset?,« siger Benni Bødker, der i barndomshjemmet på Lolland så gysere på tysk tv.

»Jeg kunne ikke forstå sproget, men blev draget ind af øde kirkegårde og gengangere.«

På skolebiblioteket lånte han bøger af den unge forfatter Dennis Jürgensen, hvis humoristiske og uhyggelige bøger var et tiltrængt afbræk fra »den dødkedelige betonrealisme«, der prægede børne- og ungdomsbøgerne i 1980’erne.

Voksne er mere kedelige

Siden har han holdt fast i gysergenren. Og selvom han lige er fyldt 40, skriver han stadig til børnene på skolebiblioteket.

»Voksne er lidt mere kedelige. De vil helst gerne læse historier om andre voksne. Bøger om zombier og fantasy er der ikke mange der læser. Der er en tendens til, at vi bedre kan kapere den slags på film. Men børn har ikke lært, at det er underlødigt at læse gysere,« konstaterer Benni Bødker, der dog også har skrevet tre »voksenbøger« i form af krimier med sin kone Karen Vad Bruun.

Zombiebøger hitter

Voksne er ikke kun kedeligere end børn. De er også tit overbeskyttende i forhold til, hvad deres børn kan klare at læse, mener forfatteren.

»Forældre har ikke lyst til at købe zombiebøger, men bibliotekarer fortæller, at de bliver revet ned fra hylderne,« siger Benni Bødker, der i starten også var i tvivl om, hvad hans unge læsere kunne klare.

Det er en »sygdom«, han er kommet sig over.

»Jeg er blevet mindre bange for, hvad man kan tillade sig over for børn. Vi har glemt, hvad vi selv sad og læste og har en overbeskyttende idé om at børn ikke tænker på farlige ting. Men 10-12- årige har en voldsom fantasi og samme frygt som voksne, selvom de måske ikke kan formulere den,« siger Bødker.

Broderer på virkeligheden

Selvom Bødkers bøger kredser om det overnaturlige, tager han ofte udgangspunkt i virkeligheden.

For eksempel handler en af historierne i »Jeg venter i mørket« om Giertrud Birgitte Bodenhoffs grav på Assistens Kirkegård på Nørrebro. Hun var 19 år, da hun blev begravet i 1798. Siden gik rygterne på, at hun var blevet begravet levende.

»Det er sjovt at brodere videre på virkeligheden. En historie kan foregå i andre verdener og tider, men have forbindelse til noget, man går rundt i dagligdagen og forundres over. Det udvider din virkelighed,« mener forfatteren.

Det oplevede han selv som barn, når han læste Lucky Luke-tegneserierne, som i slutningen af hæfterne indeholdt historiske facts om blandt andet de virkelige Dalton brødre.

»Historien blev 1000 gange større, fordi de havde levet i virkeligheden,« husker Benni Bødker.

Skræmt af Alien-film

Med et blik tilbage i historien kan han finde uhygge i de hyggeligste steder. For eksempel Fælledparken, der engang blev brugt når forbrydere skulle henrettes.

Alligevel skal der en del til at skræmme ham.

»Jeg er rimelig hårdfør, men jeg har til dato endnu ikke set slutningen på den første Alien-film.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

HELT PERSONLIGT: Peter Gantzler

Kærlighedsklassikere fylder luften over Tivoli