|||||
Tine Kragh forklarer sin teknik i et af sine værker i atelieret i Engly. Foto: Michael Paldan.|Foto: Michael Paldan|Foto: Michael Paldan|Foto: Michael Paldan|Foto: Michael Paldan|Tine Kragh forklarer sin teknik i et af sine værker i atelieret i Engly. Foto: Michael Paldan.

Krakeleret poesi fra Engly til Italien

BILLEDKUNST. Kunstner Tine Kragh eksperimenterer med mange lag og krakelering i sine poetiske malerier, som bliver til i Haveforeningen Engly. Hendes stil slår både an herhjemme og i Italien, hvor hun har flere udstillinger denne sommer.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

SUNDBYVESTER: Der er dage, hvor Tine Kragh står ud af sengen og nærmest går direkte til lærredet og maler hele dagen, så længe dagslyset strømmer ind gennem ovenlysvinduerne i hendes atelier – en tilbygning til boligen i Haveforeningen Engly, hvor hun har boet i 20 år.

Foto: Michael Paldan
Foto: Michael Paldan

»Det er lidt hårdt om vinteren, når man skal udenfor og hente brænde i nattøj. Men ellers er det den dejligste oase, hvor jeg har fred og ro til at arbejde.«

»Da jeg købte huset, var Engly noget helt andet – der boede flere originaler. En dag var der en, som vandt en hest i poker, og så stod der pludselig en hest i hans have, som alle skulle hen og se. I dag er det så dyrt at købe hus her, så folk arbejder for at have råd til det,« fortæller Tine Kragh.

Foto: Michael Paldan
Foto: Michael Paldan

Kunst har altid være hendes valg i livet.

»Jeg har altid tegnet, og jeg har også fotograferet og lavet kakler. Jeg debuterede på Charlottenborgs forårsudstilling i 1989, og jeg har gået på Holbæk Kunsthøjskole – det var fire måneder med kunst og kærlighed,« fortæller Tine Kragh.

Foto: Michael Paldan
Foto: Michael Paldan

Siden begyndte hun at studere kunsthistorie.

»Først var det lidt for sjov, men nu er jeg cand.mag. Og jeg arbejder med kunstformidling, blandt andet med omvisning på Kastrupgård. Jeg holder også foredrag om kunst i kirker, for eksempel om Svend Wiig Hansens totaludsmykning i Kastrup Kirke.«

Rustikt, råt og poetisk

Tine Kraghs egne malerier er poetiske i sarte farver og motiver, men samtidig med en meget rustik og rå overflade, med kradserier og krakeleringer.

»Jeg arbejder meget med strukturer og rigtige pigmenter, som jeg blander med linolie eller plastikbinder. Jeg kan godt lide lag på lag på lag, så jeg blander gips, sand, blomsterfragmenter, papir eller alt muligt andet i, så strukturen bliver klumpet. Og så graver jeg i de forskellige lag som en arkæolog og kradser i den og lader den krakelere. Motivet er mere poetisk, og der dukker måske blomster op. Jeg starter med at hælde en masse farver på – jeg kan ikke lide det hvide lærred – og så bliver maleriet lysere og lysere,« siger Tine Kragh.

Foto: Michael Paldan
Foto: Michael Paldan

Hvad motivet skal være, når hun begynder på et maleri, ved hun aldrig.

»Lars Hug har sagt engang: »Hvis jeg vidste, hvad jeg lavede, var det ingen grund til, at jeg gjorde det.« Motivet kommer overraskende, mens jeg maler – og for mig gør det ikke så meget, at der ikke sker så meget i billederne. De har heller ikke en titel, så folk kan selv finde noget i dem – en stemning, noget fredsommeligt eller eftertænksomt.«

Et italiensk år

Tine Kragh har før rejst, boet og udstillet i Italien, og netop denne sommer har hun først udstillet i Palazzo della Cancelleria i Vatikanet. I øjeblikket har hun en udstilling på Sardinien og fra 4. september en separatudstilling i Galleria Il Collezionista i Rom.

»Italienerne synes rigtig godt om den enkelte, nordiske stil. Og jeg elsker Italien – jeg har boet der og arbejdet som guide. Jeg har også malet og udstillet der før, blandt andet i Ravenna, men det er nogle år siden nu.«

En tur til Italien er der ikke noget galt i, men man behøver ikke rejse så langt for at se Tine Kraghs værker.

Hun havde tidligere i år en separatudstilling i Galleri Gl. Lejre, fire kilometer vest for Roskilde, hvor hendes malerier stadig kan ses ved henvendelse.

Hun har endnu en separatudstilling til efteråret i Galleri Lars Borella, Strandvejen 724 i Klampenborg med fernisering lørdag 12. september klokken 15.00-18.00 – den kan ses indtil 10. oktober.

I pinsen 2016 har Tine Kragh desuden en udstilling i Bryggergården ved Kastrup Havn.

»Og så kan man også se malerier her i mit atelier,« siger Tine Kragh.

Læs mere og se flere af hendes værker på www.tinekragh.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

152 ungdomsboliger på vej i gammel navigationsskole

Tårnby afviser fælles beredskab