Hanne Hjorth og Kristoffer Ravnbøl er to af initiativtagerne bag ¿Naboskab¿. Via skabe med redskaber til leje introducerer de deleøkonomi i for eksempel boligfællesskaber. Foto: Michael Paldan
in

Solvang tester deleøkonomien

TIL FÆLLES BRUG. Fra et skab på Solvang Bibliotek kan borgerne for en tier leje en tennisketsjer, en boremaskine, en kødhakker og andet udstyr. Bag initiativet står ‘Naboskab’, der hjælper deleøkonomien på vej i København.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

SUNDBY: Deleøkonomien har så småt gjort sit indtog i Danmark – en økonomisk grundtanke, hvor mange deles om færre produkter, i stedet for at vi hver især køber nyt. Formålet er at nedsætte ressourceforbruget og fremme bæredygtighed.

Et eksempel er onlinetjenesten GoMore, hvor borgere, der har brug for et lift fra A til B, kan finde bilejere, som har plads i bilen til netop den distance.

Og nu har det nye initiativ Naboskab indtaget Solvang Bibliotek i Urbanplanen.

Fra et skab kan borgerne mod betaling af et depositum leje værktøj, køkkenudstyr, sportsudstyr med mere for en tier i et par døgn, i stedet for selv at købe den pastamaskine eller boremaskine, man måske kun har brug for en enkelt dag.

Der eksisterer allerede Naboskabe i Vanløse og på Østerbro – dog ikke på biblioteker, men i boligfællesskaber.

»Og vi har lavet en undersøgelse på nettet og blandt andre beboere, der har et Naboskab, for at finde ud af, hvilke ting, der skal være i skabet,« fortæller Kristoffer Ravnbøl, der er en af de fire initiativtagere bag Naboskab. Sammen med Hanne Hjorth er han på Solvang Bibliotek for at holde reception for det nye initiativ.

»Der er allerede en, der har reserveret boremaskinen. Vi er meget glade for samarbejdet med Solvang Bibliotek – og det er også skønt for dem, at de måske får nye brugere, der bliver inspireret til at låne bøger, når de er her for at låne boremaskinen,« siger Hanne Hjorth.

Blandede reaktioner

Indholdet i skabet er dels indkøbt af Naboskab selv, dels doneret fra forskellig side.

Naboskab har kontaktet forskellige kæder, der sælger værktøj og andet oplagt udstyr til skabet, og opfordret dem til at være donorer mod at få deres navn nævnt på skabet.

Deleøkonomien udfordrer jo den klassiske økonomi – I er reelt et benspænd for, at de samme kæder kan sælge stadigt flere varer. Hvilke reaktioner har i mødt på jeres opfordring?

»Der har været blandede reaktioner, når vi har kontaktet kæderne, og vi har mødt den samme forundring. Men vores ressourceforbrug er stort, og vi kan ikke blive ved at producere så meget, som vi gør,« siger Hanne Hjorth.

»Deleøkonomien er her allerede, og producenterne bliver nødt til ændre på deres forretningsmodel – måske skal de også overveje at leje deres ting ud. Og så er det her jo ikke den ene økonomi over for den anden. Der vil stadig være en lyst til selv at eje ting,« siger Kristoffer Ravnbøl.

Naboskabet på Solvang Bibliotek skal skræddersys til lokalområdets behov.

»Det kunne være med et større fokus på børn for eksempel. Vi glæder os til at følge med i statistikken for, hvad der bliver udlånt, og så kan vi justere det undervejs,« siger Hanne Hjorth.

Skulle skabets udstyr gå i stykker, er der en plan for det.

»Vi har et samarbejde med Settlementet på Vesterbro, så hvis for eksempel en elkedel går i stykker, kan de reparere den. Og skulle noget gå rigtigt i stykker, så det ikke kan repareres, sørger vi for at aflevere det til genbrug det rigtige sted,« siger Hanne Hjorth.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

||

En ristet med det hele hos Nordea

Dagens valgfoto: 15. juni – dag 20