Betyder det noget

Fest for demokratiet – og kvinder

Grundlovsdag. 5. juni i år er det Grundlovsdag, der i år er ganske særlig, fordi det er 100 år siden, kvinderne fik valgret. MF Lone Loklindt (R) glæder sig til at fejre jubilæet og især 100-året for kvindernes stemmeret.

Af Morten Friis Outzen

mfo@minby.dk

Valg: Folketingets præsidium har forberedt en række festligheder i anledningen af, at grundloven fra 1915 fylder 100 år fredag 5. juni. Det bliver en folkefest med fejring af demokratiet.

Mogens Lykketoft har posten som Folketingets formand, og de øvrige medlemmer af præsidiet er Lone Loklindt (RV), Bertel Haarder (V), Pia Kjærsgaard (DF) og Per Clausen (EL).

»Selvom vi alle har travlt med valget, så skal grundloven jo fejres,« siger Lone Loklindt og tilføjer:

»Det er en af grundstenene i vores demokrati.«

Fest for alle

Folketinget har sammen med regeringen inviteret alle folketingsmedlemmer til fejringsshow i Tivoli Congress Center torsdag aften 4. juni (vises på DR).

Men man har også prioriteret, at fejringen skal være for alle med en stor folkefest, fortæller Lone Loklindt. Derfor har præsidiet valgt at markere 100-året med en folkefest ved Christiansborg i samarbejde med blandt andet Distortion.

Det er 5. juni kl. 12.00 – 17.00. Det er på mange måder en helt ny måde at skabe en politisk platform for dialog mellem politikerne og borgerne.

Lone Loklindt håber, at en mere bred målgruppe derved kan være med til denne vigtige fejring og blive mindet om, hvor vigtigt det er at bruge sin stemme ved valget.

Stemmeret til kvinder

1915 markere ikke bare grundloven, men også stemmeret for kvinder og tjenestefolk.

»Demokratiet blev først rigtigt fuldendt denne dag, hvor hele Danmarks befolkning kunne stemme. Det er det danske demokratis rigtige fødsel,« uddyber hun.

Folkefesten skydes i gang ved at et grundlovsoptog vil blive modtaget af Hendes Majestæt Dronningen, regeringen og Folketinget i Rigsdagsgården – præcis som da kvinderne marcherede for 100 år siden.

Lone Loklindt, der selv har siddet i Frederiksbergs Kommunalbestyrelse tilføjer:

»Faktisk tog kommunerne forskud på fremtiden, og i 1909 blev de første kvinder valgt til Frederiksberg Kommunalbestyrelse.«

På Frederiksberg var det ifølge Frederiksberg Stadsarkiv papirhandler Ellen Branth (K), husmoder Mathilde Christensen (S) og kommunelærerinde Charlotte Sophie Causse (S), der alle tre fik en enkelt periode i kommunalbestyrelsen fra 1. april 1909 til 31. marts 1913.

Som kvindelig politiker er det noget ganske særligt med en arv, mener hun.

»Valgret til kvinder var et vigtigt skridt for ligestilling, og vi er nået langt de seneste 100 år, men derfor er der stadig en masse udfordringer med ligestilling, blandt andet at gøre ligestillingsdebatten mere cool.«

Rollemodel for verden

Der er især ligestillingsproblemer ude i verden, hvor kvinder fortsat må kæmpe for politisk deltagelse.

Mange betragter med stor beundring Danmark som foregangsland, og 3. og 4. juni kommer kvinder fra flere verdensdele til konference i København for at lære af Danmark. KVINFO og flerpartisamarbejdet DIPD arrangerer.

»At være til inspiration for andre i verden er også en flot måde at fejre danske kvinders valgret,« slår Lone Lokindt fast.

100 år med kvinder i politik

Festdag: Ved Folketingsvalget 18. juni er det 38. gang, at både kvinder og mænd kan stemme. Alligevel er det første gang, valget er udskrevet af en kvindelig statsminister

Mange af de lande, vi ellers betegner som udviklingslande, har besluttet sig for, at de ikke vil bruge 100 år på at opnå en næsten-ligestilling, og i flere af dem har kvinderne formået effektivt at løfte deres politiske repræsentation.

Det er udgangspunktet for den konference om kvinder i politik, som KVINFO og DIPD (Dansk Institut for Flerpartisamarbejde) afholder i de to dage op til Grundlovsdag, der markerer 100-året for kvindernes stemmeret i Danmark.

De danske erfaringer vil blive sammenholdt med erfaringer fra en række andre lande. For Danmarks vedkommende er konferencen en lejlighed til at blive set på af øjne fra lande, som vi normalt ikke plejer at sammenligne os med. Netop det kan være med til at afdække nogle af de underliggende mønstre og barrierer, som stadig eksisterer i Danmark. Hvordan kan det for eksempel være, at der ved valget 18. juni er dobbelt så mange mænd opstillet som kvinder?

På konferencen deltager kvindelige ministre, borgmestre og andre politikere fra Jordan, Malawi, Marokko, Nepal, Bhutan, Kenya, Tanzania og Ghana, og aktivister fra en række andre lande. Undervejs vil den nå omkring en række emner som kvinders rolle i lokalpolitik, politisk vold og chikane rettet mod kvinder, kvinders vej til magten og aktivisternes rolle.

Gæsterne er inviteret med til at fejre 100-året både på konferencen og i kvindetoget på selve Grundlovsdag sammen med Statsministeren, Dronningen og hele det officielle Danmark.

»Med konferencen håber vi, at jubilæet også vil vise en vej fremad sammen med alle klapsalverne. Det er afgørende, at vi både i Danmark og internationalt holder fokus på, at begge køn får lige del i den politiske indflydelse. Og det skal ikke tage 100 år mere,« siger direktør for KVINFO Nina Groes.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Royal rundgang i de lokale undergrundshuler

Grundlovsfest i høj sol