Tidligere gymnasielærer

»Vi skal stå ved vores fortid som koloniherre«

PAPIRØEN. Kommunen har søsat en konkurrence om udvikling af Christiansholm. Tidligere gymnasielærer på Christianshavns Gymnasium, Anders Bjørn foreslår et kolonihistorisk center.

Af Anja Berth

abe@minby.dk

HISTORISK: Danmarks rolle som koloniherre skal ikke fortrænges eller romantiseres, men frem i lyset i et kolonihistorisk center med workshops, udstillinger og foredrag.

Det mener tidligere gymnasielærer på Christianshavns Gymnasium og bestyrelsesmedlem i Foreningen for et kolonihistorisk center på Christiansholm, Anders Bjørn.

Han er historiker og har stor viden om blandt andet kolonitiden, hvor Danmark i over 300 år var herre over Indien, Ghana, Vestindien og Grønland.

»Mange unge i dag ved ikke, at Danmark har været koloniherre, for det er ofte noget, vi fortrænger og ikke vil stå ved, men man må ikke fortrænge fortiden, selvom vi har svært ved at se os selv i øjnene som tidligere undertrykkere,« siger Anders Bjørn.

Sidste år udarbejdede Christianshavns Lokaludvalg et hæfte med visioner for Christiansholm, når stedet skulle udvikles, og en af ideerne var netop udviklingen af et kolonihistorisk center.

Om to år, i 2017, er det netop 100 år siden, Danmark solgte de sidste vest-indiske øer, og derfor er det ifølge Anders Bjørn oplagt, at vi forholder os mere til vores fortid som koloniherre.

Papirøen skal udvikles

Det er også i 2017, at den nuværende lejeaftale med Papirøen opfører, og derfor er By og Havn og København Kommune netop nu i gang med at finde ud af, hvad Christiansholm skal bruges til, når lejeaftalen ophører.

Det ligger fast, at det skal være et sted med bred interesse for offentligheden, og da der for nylig var kick-off møde med idékonkurrencen lå alle muligheder åbne, og der var idéer lige fra havnebad og svømmehal til klatreskov og altså historisk center.

Det ene udelukker ikke nødvendigvis det andet, selvom »jeg ved ikke, hvordan et kolonihistorisk center bliver forenet med et havnebad«, som Anders Bjørn siger.

Ikke desto mindre fastholder han nødvendigheden i et center, og den gamle papirhal ved den nuværende kaffebar er oplagte rammer for at synliggøre 300 års kolonihistorie.

Romantisk te-billede

Da han for nylig var med en sort ven fra Sankt Croix på Søfartsmuseumet i Helsingør, gik det op for ham, at vores fremstillingen af kolonitiden er noget romantisk.

»Mange var jo glade for de varer, vi fik fra andre lande, men maleriet Teselskabet, hvor borgerskabet drikker te, som de har fået via slavehandel, er direkte pinligt, og det var svært at forklare for min sorte ven, hvis forfædre var blevet købt som slaver,« siger Anders Bjørn, der mener, at kolonihistorien skal fremstilles på lige fod med andre historiske perioder.

Og Papirøen eller Christianholm er en oplagt mulighed for at lave et kolonihistorisk center, mener Anders Bjørn.

Foreningen for et kolonihistorisk center, som Anders Bjørn er bestyrelsesmedlem i, har sendt sit forslag om et center ind til kommunens idé-konkurrence om udviklingen af Papirøen.

Mad fra kolonitiden

Helt konkret forestiller foreningen og Anders Bjørn sig et center, hvor man kan se udstillinger af kunstere om kolonitiden, historiske dokumenter, lave workshops for børn, og så er det ifølge Anders Bjørn oplagt at lave et samarbejde med eksempelvis Street Food om mad fra kolonitiden.

»Det er vigtigt at stå ved sin fortid – også selvom den ikke er så glamourøs lige omkring kolonitiden,« siger Anders Bjørn.

Foreningen for et kolonihistorisk center holder generalforsamling 30. marts klokken 19 i Beboerhusets festsal i Dronningensgade 34.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Kunsten at starte i 0. klasse

Frederiksbergs ‘nye’ CENTER sætter barren højt