|
I marts 2014 satte Hotel Pro Forma forestillingen Kosmos+ op i Vilnius med litauiske skuespillere (foto). Nu kommer forestillingen til Den Grå Hal i en dansk opsætning. Foto: Dimitrij Matvejev|

Teater om universets vidundere

SCENE. I starten af februar blænder Hotel Pro Forma op for teaterforestillingen Kosmos+ i Den Grå Hal på Christiania. Big Bang-forestillingen om universets vidundere er for alle i alderen 6-99 år – og med børn og voksne i rollerne.

Af Hanne Bjørton
hab@minby.dk

CHRISTIANIA: I 2012 spurgte direktøren for Lithuanian National Drama Theatre i Vilnius, om Kirsten Dehlholm, direktør og kunstnerisk leder hos Hotel Pro Forma, ikke kunne lave en forestilling for børn og voksne.

»Jo, sagde jeg, men så skal den handle om Kosmos. Jeg havde talt med en teoretisk fysiker fra Niels Bohr Instituttet, som havde fortalt om og vist billeder af universet. Jeg tænkte, hvordan man nogensinde kunne lave noget om kosmos, uden at det blev klichéfyldt. Så skulle det være for børn, fordi jeg selv føler mig som et barn, når jeg ser ud i universet. Vi bliver betaget, og dimensionerne ligger langt uden for vores fatteevne, hvis man ikke er videnskabsmand eller -kvinde,« fortæller Kirsten Dehlholm.

Arbejdet med forestillingen varede to år, før den kunne vises på Litauens pendant til Det Kgl. Teater.

»Vi startede helt fra nul – der var rigtig meget research, og der var mange facts, vi gerne ville fortælle, men også gerne formidle på en sanselig og poetisk måde.«
»Manuskriptet er en kombination af information og så en række hverdagshistorier, som jeg bad to danske digtere – Morten Søndergaard og Tomas Lagermand Lundme – og en litauisk digter om at skrive, og som fortælles af skuespillerne. Når vi laver et stykke til både børn og voksne, så skal teksten være… ikke barnlig, for du kan ikke lave kvantefysik let. Men den svære information er skrevet sammen med noget let forståeligt,« siger Kirsten Dehlholm.

Kosmoskøkken på Strandlodsvej

Scenografien skulle holdet bag forestillingen også skabe selv. Scenen bestod af en bagskærm og en forskærm, hvor der ved hjælp af projektioner skabes fantastiske univers-billeder, som i dén grad er hjemmelavede.

abl150113KirstenDehlholmAtelierHotelProForma5780

»Vi lavede vores eget Kosmos-kitchen, hvor vi filmede de strukturer, som skabes, når man blander for eksempel mælk, soya, cola og kakao i en skål. Det blev grundlaget for de billeder, der projiceres op på scenen i stort format. På den måde blev det så organisk som muligt. Der er også en komet, som er skabt via en røgmaskine og lys. Vi var ikke interesseret i at kopiere fra nettet, det var sjovere at lave billederne selv. Men tag ikke fejl, så har der siddet nogle dygtige drenge og computeranimeret det bagefter,« siger Kirsten Dehlholm.

Den Grå Hals råhed

Om ganske kort tid får københavnerne også glæde af anstrengelserne, når forestillingen 4.-14. februar sættes op i Den Grå Hal på Christiania.

»Vi har brug for et stort sted, fordi vi bruger store projektioner, og vi kunne ikke komme ind på de få teatre, som har de dimensioner, derfor valgte vi Den Grå Hal. Vi får en tom hal, der skal indrettes med lys, lyd, publikumsopbygning – det er et stort arbejde, men det gør vi så. Ud over at hallen er stor, har den også en råhed, som passer godt til forestillingen.«

Stykket blev i Vilnius opført med litauiske skuespillere, mens der her i København skal danske skuespillere til. Blandt andre spiller Ellen Hillingsøe en astronom, og Preben og Bende Harris spiller filosoffer.
Men lige som forestillingen også er for børn, medvirker der børn i Kosmos+. Blandt andet i den bærende rolle som Tom 7, der spilles af 10-årige Frederic Linde-Fleron fra Amager.

»Hans bedstemor læste om vores casting i Amager Bladet – sådan fandt vi ham, og han er sindssygt præcis. Tom 7 er sådan en dreng, der ved alt og bare går på forscenen – hans laboratorium – og fortæller en slags dagbog til sin diktafon. Noget af det fantasifuldt, andet er faktuelt rigtigt,« fortæller Kirsten Dehlholm.

Frederic er ikke eneste barn på scenen – Frida Striim Therkelsen spiller Månepigen, og begge børn har dubleanter, som tager over, om nødvendigt, nemlig Lau Emil Koeller og Zoé Andrea Braum Polychronopoulos.

Et par astrofysikere hver aften

Ideen med forestillingen er at minde om universets ufattelige dimensioner.

»Vi skal ikke glemme i dagligdagens travlhed, bekymringer og sorg, at vi er en del af et større system. Der er ikke noget religiøst i forestillingen – universet er natur, og vi ser på det med et naturvidenskabeligt, men også poetisk og kunstnerisk blik.«
»Og så håber jeg, at vi hver aften kan få to børn til at ønske sig at blive astrofysikere. Jeg har jo hørt, at man gerne vil have flere børn og unge til at interessere sig for teknik og blive videnskabsfolk – vi burde næsten have støtte fra Undervisningsministeren for at vække børns nysgerrighed,« siger Kirsten Dehlholm med et smil.

Det internationale laboratorium for performance og installation, Hotel Pro Forma på Strandlodsvej, opsætter 4.-14. februar forestillingen Kosmos+ for børn og voksne i Den Grå Hal, Refshalevej 2
Læs mere og køb billetter på www.hotelproforma.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Du taler, Kabell lytter

|

Er byen klar når regnen kommer?