Der var stadig lidt vej tilbage

På lørdag åbner Tåsinge Plads

 I weekenden bliver det første projekt i Klimakvarteret, Tåsinge Plads, indviet. Indvielsen af pladsen, der skal sikre kvarteret mod fremtidige skybrud, fejres med musik, mad og rundvisninger.

Af Line Weldingh

liwe@minby.dk

Indvielse: Mere end 1000 kvadratmeter asfalt i Sankt Kjelds Kvarter er over det seneste halve år blevet omdannet til en grøn plads, der kan håndtere de stigende regnmængder.

Og lørdag bliver klimakvarterets første færdige projekt- og Københavns første klimatilpassede byrum, Tåsinge Plads, indviet.

»I stedet for at kaste milliarder efter nedgravede kloakrør udnytter vi muligheden for at gøre op med asfaltjungler og i stedet skabe grønne og blå byrum, som borgerne kan nyde godt af. Vi skal sikre byen mod oversvømmelse, og når vi samtidig får skabt flere grønne områder, slår vi to fluer med ét smæk,« siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Enhl) i en pressemeddelelse.

Tunnel under jernbanen

Klimatilpasningen af Tåsinge Plads drejer sig om at kontrollere mest muligt af det regn-vand, der falder i området.

Helt konkret har man indrettet pladsen med en forhøjning i form af en solskrænt for at give plads til områdets bunker.

Fra skrænten skråner landskabet over mod et sænket areal,«regnskoven«, hvor regnvandet samler sig. Ved at aflede regnvand fra tage og torv holdes vandet fra kloakken, og man sikrer, at der er kapacitet i kloakken til at håndtere fremtidens skybrud.

»Det er rigtig store mængder regnvand, som nu kan sive ned i jorden eller samle sig i bassinet. Vi er dog også nødt til at få en del af regnvandet væk fra området for at undgå oversvømmelser. Derfor går HOFOR som noget af det næste i gang med at få etableret en tunnel under gasværksgrunden og jernbanen, så vi kan lede regnvand fra kvarteret direkte ud i havnen,« siger Per Jacobsen, teknisk direktør i HOFOR.

Natur og vandleg

Bynaturen er også rykket ind på Tåsinge plads i form af en række grønne tiltag.

På »solskrænten« er der plantet træer og græs, mens der i »regnskoven« er en frodig og tæt vegetation. Derudover har man indrammet den vilde natur med fortove, der deler pladsen op i mindre områder med forskellige temaer.

På torvet i midten står der regnparasoller og dråber som skulpturelle elementer, der op-samler vandet, så børn kan bruge det i leg. Vandet kan pumpes ud på overfladen, hvor det løber i små kanaler i overfladen ud i det grønne areal.

Musik og gratis grød

Indvielsen af Tåsinge Plads fejres lørdag fra klokken 14 med blandt andet livemusik, gratis risengrød og æblegløgg.

For de nysgerrige er der rundvisninger på Tåsinge Plads i »regnskoven«, blandt »kæmperegndråberne« og langs »solskrænten.

Derudover vil der være guidede ture op på Tagfarmen ØsterGRO og ind i Fremtidens Gårdhave.

Borgmesteren som kok

Man kan også opleve teknik- og miljøborgmester Morten Kabell som gadekok. Sammen med Søren Ejlersen fra Aarstiderne tilbereder han en vintersuppe af lokale grøntsager, inden han klokken 15.30 indvier den ny Tåsinge Plads officielt, og lyset på pladsen tændes.

Læs mere om de mange aktiviteter på www.klimakvarter.dk.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Tegneseriekunst i Trepkasgade

En nuværende og nærværende udstilling