Sherin Khankan (th.) er stifter af det nye netværk Exitcirklen
in

Nyt netværk skal styrke kvinder der oplever psykisk vold

FÆLLESSKAB. Kvinder, som udsættes for psykisk vold og social kontrol, kan møde ligesindede i det helt nye netværk på Amager – Exitcirklen – og derigennem finde og give hinanden fællesskab og styrke til at håndtere modgangen.

Af HANNE BJØRTON
hab@minby.dk

SUNDBY: Mens der findes krisecentre og hjælp til kvinder, som udsættes for fysisk vold i deres ægteskab, familie eller omgangskreds, kan det være sværere at finde en hjælpende favn, når man udsættes for den mere usynlige psykiske vold og sociale kontrol fra enten ægtefælle, familie eller omgangskreds.

Det forsøger Exitcirklen nu at komme til livs ved at tilbyde ugentlige møder og samtaler, hvor kvinder kan mødes med andre i samme situation – lidt i stil med Anonyme Alkoholikere, blot med et ganske andet emne. Cirklen rummer også psykologisk, terapeutisk, juridisk og anden rådgivning fra professionelle.

I spidsen for det nye initiativ står Sherin Khankan fra Amager. Hun er religionssociolog og under uddannelse som kognitiv psykoterapeut. I 2003 tog hun initiativ til kvinderådgivningen ATA (ansigt til ansigt), som har ydet frivillig personlig rådgivning til piger og kvinder med muslimsk kulturbaggrund. ATA fusionerede 4. september med Exitcirklen.

»Jeg fandt ud af, at i stedet for ensomheden i at sidde alene og fortælle om den psykiske vold, er der en stor værdi i fællesskabet og i at sidde i en cirkel med andre kvinder, som har været ude for noget lignende. Mens familie og venner kan blive trætte af at høre om problemer med en ægtefælle igen og igen – »hvorfor forlader du ham ikke bare« – så lytter folk i en cirkel uden at dømme. Her opdager de, at de kan være med til at styrke de andre kvinder – de er ikke ofre, men blot kvinder, der har været uheldige. Og psykisk vold kan lige så godt ske for den veluddannede og ressourcestærke kvinde,« siger Sherin Khankan.

Ambassadører spreder budskab

Hvad er forskellen på, hvad et krisecenter kan gøre for kvinder og det, som Exitcirklen tilbyder?

»Kvinder kommer oftest på et krisecenter, hvis de allerede er derude, hvor der er foregået fysisk vold. Vi har med den psykiske vold at gøre, og vi griber problemet, før det udvikler sig til fysisk vold og før kvinden bliver et offer,« siger Sherin Khankan.

Exitcirklen har en række ambassadører, der skal være med til at synliggøre det nye initiativ i offentligheden – blandt andre den kendte percussionist Simona Abdallah og skuespiller Sara Al Naser, der spiller rollen Latifah i DR2’s satireprogram ’Det slører’.

Desuden er der flere samarbejdspartnere, som både kan medvirke aktivt og hjælpe med at udbrede budskabet om Exitcirklen. Blandt andre en række danske præster og imamer.

Og så har Exitcirklens faste rådgivere en væsentlig rolle, når kvinderne i cirklen skal guides om deres rettigheder, fortæller cirklens juridiske rådgiver Khaterah Parwani:

»Kvinderne har altid en række spørgsmål i forbindelse med opløsningen af et forhold, være det med partner eller familie, for eksempel: Hvordan får jeg et polititilhold? Hvordan ansøger jeg om skilsmisse? Hvad kommer der sandsynligvis til at ske med mine børn? Hvor skal jeg bo?« forklarer Khaterah Parwani.

Hun er også Exitcirklens ambassadør. Og så er hun er desuden juridisk rådgiver hos DRC, Dokumentations- og rådgivningscenteret om racediskrimination.

Ikke etnisk eller religiøst

Sherin Khankan understreger, at initiativet ikke er religiøst og problemet med psykisk vold ikke etnisk bestemt:

»Exitcirklen er areligiøs, og vi inspireres af den kognitive metode (en psykoterapeutisk hovedretning, red.). Men vi kan lave den religiøse overbygning, fordi vi med vores baggrund forstår det religiøse sprog og de problematikker, som kvinderne kan have af religiøs karakter.«
»Og det er også vigtigt at sige højt og tydeligt: Psykisk vold er ikke et etnisk eller religiøst bestemt problem – det er universelt. De piger og kvinder, jeg rådgav i ATA, var rigtig trætte af hele tiden at få etniske og muslimske identiteter. I vores første Exitcirkel på Amager har vi flest kvinder med muslimsk baggrund, men også etnisk danske kvinder og etnisk danske konvertitter. Det er sundt for kvinderne både at møde andre, der har de samme problemer, og at opdage, at psykisk vold eksisterer i alle kulturer – også etnisk danske.«

Cirklen foregår i Sundby på en adresse, der skærmes, så deltagerne føler sig trygge. For at deltage skal man henvende sig på sherin@exitcirklen.dk. Der åbnes en Exitcirkel på Nørrebro om en måned, og der ventes åbnet endnu en i Århus til januar. Læs mere på www.exitcirklen.dk

Fakta
PSYKISK VOLD OG SOCIAL KONTROL ER:
Tyranni, trusler om vold, jalousi, isolation, nedvurderende adfærd og dominans. Hvis du bliver mobbet og kontrolleret af et andet menneske.
Hvis du skal leve op til et andet menneskes forventninger og krav på en måde, der strider imod din egen overbevisning. Hvis du ikke har ret til selvbestemmelse.
At blive udsat for omsorgssvigt, overvåget, råbt af, ydmyget, forfulgt, udspioneret, forhørt, ignoreret eller systematisk kritiseret.
At være passivt offer for dine forældres skænderier eller magtkampe.
Psykisk vold kan være forbundet med radikalisme i form af religiøs social kontrol. F.eks. at du bliver nægtet adgang til almene sociale sammenhænge.
Kilde: Exitcirklen.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

||

Oversete sosu’er i fokus i ny bog

Krondyr ballotine vandt med ‘fattige’ asparges og nødder