in

Skoleleder: Farvel til folkeskolen efter reform

Skolereform. Heibergskolens nu tidligere skoleleder Peder Grene mener, at skolereformen er for ufleksibel. Nu er han i stedet leder af Øbro Fri Skole, som netop har rundet 40 år

Af Thomas Frederiksen
thof@minby.dk

Skoleleder: For lidt over halvandet år siden omtalte Østerbro Avis Peder Grene som ny skoleleder på en lokal skole.
Den historie kan vi bringe igen om samme person.
Sommerferien har han brugt på at skifte Heibergskolen ud med Øbro Fri Skole.
Det skyldes hverken utilfredshed med elever eller personale på sin tidligere arbejdsplads.
»Heibergskolen er en fantastisk skole,« understreger Peder Grene, som efterfølgende tilføjer:
»Men jeg kender privatskoler bedre end folkeskoler, og jeg kan lide at være herre i eget hus. Jeg synes, der er større frirum her, end der er i folkeskolen.«
Skønlitteratur i haven
Inden Peder Grene kom til Heibergskolen var han leder af en privatskole i Viborg i 15 år og inden da en privatskole i Aarhus i to år.
Han lægger ikke skjul på, at skolereformen har gjort, at han har forladt folkeskolen forholdsvis hurtigt.
»Jeg er ikke helt enig i den nye skolereform, som blandt andet kræver fuld tilstedeværelse af lærerne,« siger han og tilføjer:
»Vi skal lære børn at være innovative og se muligheder, samtidig med at lærerne skal sidde på skolen og passe deres arbejde klokken 7:45-16:15. For min skyld må lærerne gerne sidde hjemme i deres have og forberede skønlitteratur om eftermiddagen.«
Peder Grene er heller ikke begejstret over for, at skoledagene er blevet markant længere i forbindelse med folkeskolereformen.
Fagligt og kreativt
Ikke alt er dog ifølge ham skidt i folkeskolereformen.
»Der er da supergode ting i folkeskolereformen, hvor der er fokus på det mere praktiske og at bruge nærmiljøet,« siger Peder Grene, at det er nogle idealer, som han kan genkende fra Øbro Fri Skole.
»Vi har en faglig god profil, samtidig med at det kreative også skal have sin plads,« siger han.
– Hvordan giver det sig udslag?
»Hvis vi for eksempel ønsker at have billedkunst mere inde over, så gør vi det,« fastslår han og understreger, at Øbro Fri Skole som alle andre skoler skal leve op til lovgivningen for, hvad børn skal lære.
»Men vi har forskellige måder at leve op til lovgivningen på.«
Plads til alle slags børn
Privat- og friskoler får ofte skudt i skoene, at de ikke tager socialt ansvar ved, at det ofte er ressourcestærke børn, som går på disse skoler.
Den kritik rammer forbi Øbro Fri Skole, når man spørger Peder Grene.
»Vi tager socialt ansvar her, og det skal vi. Der er mange forskellige typer børn og mange forskellige forældre,« konstaterer han.
Ikke så mange møder
På Øbro Fri Skole nyder han at være på en skole med kun 180 børn, hvor han er en nærværende leder, hvor han sidder med ved møderne, hvis der er opstået en konflikt på skolen, dagen efter det er opstået.
»Jeg er her meget, og børnene kan bruge mig. På en folkeskole er jeg meget længere væk og til mange flere møder ude af huset,« siger han og nyder størrelsen på skolen.
»Det er rart, at skolen ikke er så stor. Her kender alle hinanden, og der bliver lyttet til børnene. Og det nærvær er utroligt givende.«
På trods af mange år på privatskoler både i det jyske og nu på Østerbro, gik Peder Grenes egne børn selv i folkeskole.
Og trods de kritiske ord om den nye reform understreger han, at den danske folkeskole er supergod.
»Folkeskolen er en supergod konkurrent til os, men vi er også en supergod konkurrent til folkeskolen,« understreger han.


OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Motorsport. Lucas kørte DM-guldet i garage på Østerbro

Ragnarok frygter ragnarok