|||
23 nyslåede sygeplejersker i rådhushallen for 50 år siden i 1964. Alle udstyret med Frederiksberg Hospitals blå sløjfe. Privatfoto|Margith Nilsson viser den særlige Frederiksbergnål

»Vi indrømmer, vi har haft et usædvanligt godt sammenhold«

Sundhed. Det er 50 år siden, at Margith Nilsson og Tove Ulstrup med deres 22 medstuderende til sygeplejersker ved Frederiksberg Hospital kunne træde i verden udlært som sygeplejersker. Og de har holdt sammen lige siden.

Af Morten Friis Outzen

mfo@minby.dk

Jubilæum: For 50 år siden kunne vi her i bladet fortælle, at 23 sygeplejersker efter tre et halvt års elevtid, nu var klar til at gå ud i verden og virke i faget.

»23 kønne og søde unge sygeplejersker kunne fredag 28. august fejre en veloverstået eksamen ved en festlighed i rådhushallen. Der var et stort opbud af pårørende og bekendte, som sammen med de unge glædede sig over den smukke fest.

Som der stod i Frederiksbergbladet 3. september 1964 var de et hold på 23, der eftertre et halvt års elevtid fik deres eksamensbevis overrakt.

»Det foregik i Frederiksberg Rådhushal. Og efter hvad vi ved, var vi vist det sidste hold, der fik den ære. Vi kørte endda i hestevogn til rådhuset fra hospitalet,« fortæller Margith Nilsson, der i dag bor på Fyn.

»Derefter spredtes vi. Nogle blev i København, en rejste umiddelbart efter til USA og har været levet og arbejdet der siden,« siger hun.

Stærkt sammenhold

De er mødtes til flere sammenkomster og har siden 10 års-jubiæet mødtes næsten sikkert hvert femte år – og nogle gange hyppigere.

De jubilerende sygeplejersker morer sig over at læse artiklen fra Frederiksberg Bladet 3. september 1964. Foto Martin Sørensen
De jubilerende sygeplejersker morer sig over at læse artiklen fra Frederiksberg Bladet 3. september 1964. Foto Martin Sørensen

»Nogle af os er venner og mødes selvfølgelig oftere. Men der har altid været stor opbakning til at mødes – i hvert fald en 12-14 stykker hver gang,« fortæller Margith.

Over kaffen på Frederiksberg Hospital, hvor de mødes i år for også at gense deres gamle værelser og ellers høre, hvad der er sket siden sidst. Snakken går – og en af dem minder om dengang de mødtes år tilbage og spiste på Josty, hvor tjeneren var nødt til at spørge om der var noget galt med maden, fordi der gik så lang tid, før de begyndte at spise – der var for meget, der skulle snakkes om.

Margith Nilsson viser den særlige Frederiksbergnål, som de bar. Foto: Martin Sørensen
Margith Nilsson viser den særlige Frederiksbergnål, som de bar. Foto: Martin Sørensen

Skræmmende behandling

Dengang skulle alle elever også omkring psykiatrien – og de udveksler gysende erfaringer med daværende behandlinger af patienter med LSD.

»Uha, jeg brød mig ikke om at skulle ned i kælderen, når patienterne havde fået LSD, nogle af dem opførte sig meget mærkeligt,« fortæller Margith Nilsson.

Birte Mainardi var hende, der tog til USA, hvor hun først arbejdede som aupair, men siden fik mulighed for at arbejde som sygeplejerske – først som voluntør, men siden som fastansat på et hospital i New Jersey.

»Jeg har især arbejdet på palliative afdelinger, men også arbejdet en del på missioner rundt omkring i mange lande, og hun skal faktisk på en tur til Afrika om kort tid for at hjælpe der igen.

Men nu går turen først op på den gamle gang, og så videre til de små haver, hvor frokosten og minderne skal nydes.

Det er ikke alle på holder, som har mulighed for at møde op, når de seje sygeplejersker mødes. Foto: Martin Sørensen
Det er ikke alle på holder, som har mulighed for at møde op, når de seje sygeplejersker mødes. Foto: Martin Sørensen
SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Åbent hus på brandstationen

På den 2. side set – En svedig sommer