|
Povl Parris var med til at starte en ny musikkultur i Danmark. Det begyndte med bladet Hit og fortsatte med spillestedet Hit House på Frederiksberg. Foto: Ole Johnny Sørensen.|Povl Parris var med til at starte en ny musikkultur i Danmark. Det begyndte med bladet Hit og fortsatte med spillestedet Hit House på Frederiksberg. Foto: Ole Johnny Sørensen.

Manden bag Hit House er æresgæst på Runddelen

JUBILÆUM. 94-årige Povl Parris fik idéen til Hit House i London, et dansk danse- og spillested for en ny tids ungdom. Der var fuldt hus på Frederiksberg fra start af, to orkestre pr. aften i et tidligere teater. 1964 var den sommer, at The Beatles gæstede Danmark, og Jørgen Mylius ville lave musikblad. Også her slog Povl Parris til.

Af Niels Idskov

red@frederiksbergbladet.dk

Interview: »Hit House var egentlig på længere sigt ikke nogen god forretning, men nogle gange skal man tage en chance, og jeg er da også lidt stolt over, at jeg på en eller anden måde har været med til at starte rockmusikken i Danmark.«

Reklamemanden Povl Parris, der i dag er 94 år, var for 50 år siden manden bag Hit House på Frederiksberg og er selvfølgelig æresgæst ved jubilæumskoncerten tirsdag aften. Den finder sted udendørs på Frederiksberg Runddel kl. 18-22 lige overfor Aveny-T, hvor Hit House havde til huse.

Povl Parris var dengang i 1964 en reklamemand midt i fyrrerne, med to teenagebørn, der var med på tidens toner. Selv foretrak han wienermusik, men døv overfor ungdommens behov var han langtfra.

Idéen om Hit House opstod i kraft af Parris´ture til London. Her så han store gamle teatre omdannet til dansesteder.

»Det var steder, jeg gik hen om aftenen for at slå tiden ihjel, og jeg så der var store interesse for det, så jeg tænkte, at det måske også var en muligheder herhjemme. På Dyrehavsbakken var der allerede et sted, der hed Place Pigalle, men som også indimellem mundede ud i slagsmål og druk,« fortæller Povl Parris fra hjemmet i Lyngby.

Men konen var i tvivl

Dengang spurgte han sin kone – der i øvrigt døde for en måned siden – om ikke det var en god idé med et musiksted i København, men hun var ikke helt varm på tanken.

»Nå, men jeg kunne ikke slippe det. Musikstedet skulle selvfølgelig kunne fungere uden spiritus. Forinden havde jeg jo involveret mig i musikbladet Hit, og det var også på den tid, at The Beatles gav koncert i København, så der var god gang i den.«

Povl Parris fornemmede også, at nogle af de små teatre ikke havde det for godt, og efter forhandlinger med den kendte teaterdirektør Stig Lommer kom en aftale om at åbne Hit House på Aveny Teatret, i stand.

»Lommer skulle have en krone pr. sæde, og jeg sagde OK. Der var 600 pladser i salen, men de blev jo flyttet ud, så de unge kunne danse. Vi indgik en aftale for tre måneder, men Hit House kom til at eksistere i tre et halvt år. De unge var vilde med det. Peter Belli og The Defenders var der mest, men jeg hørte som sagt ikke så meget af det. Men Frederiksberg Runddel var jo et pænt sted, og trafikmæssigt var det fint for de unge. Der var så stort rykind, at jeg et par år senere prøvede at lave et Hit House 2 i Hillerødgade på Nørrebro, med de samme to orkestre, som altså skulle spille to steder samme aften, og det var hele ugen, men det gik ikke ret længe. De unge ville på det ’rigtige’ Hit House,« husker Povl Parris.

På Hit House spillede to orkestre pr. aften, og det var hele måneden. Spillestedet levede i lidt over 1000 dage og der blev solgt omkring 800.000 entrébilletter.

Peter Belli i smoking

»Jeg husker, at Peter Belli i starten spillede iført smoking. Jeg kunne godt have lidt problemer med ham, men på bunden var han en god fyr. Han vidste, hvad han ville,« fortæller Povl Parris.

Kort tid inden den første koncertaften på Hit House udsendte Povl Parris musikbladet Hit. Det var en nyskabelse i Danmark og en forløber til senere magasiner som Beat, Børge, Vi Unge osv. Anledningen til første udgave af Hit var Beatles-koncerten i Danmark, som fik en hel ny ungdom til at eksplodere.

»Jeg fik besøg af Johnny Reimar og Jørgen Mylius på mit kontor. De ville høre om jeg ville skyde penge i det. Mit svar var, at jeg godt kunne se behovet, men at det var mig, der skulle stå som ejer. Så kunne de være ansatte hos mig. Det kom til at køre fint. De første gange trykkede vi 20-22.000 eksemplarer af bladet. Det var forretning, men også en fornøjelse at have en andel i en epoke,« siger Povl Parris i dag. På vej til jubilæumskoncert på det centrale Frederiksberg med The Rocking Ghosts, Sir Henry og The Red Squares, men stadig med mest hang til wienermusik.

FAKTA

HIT HOUSE – 50 ÅRS JUBILÆUM
50 årsdagen fejres med en koncert på Frederiksberg Runddel i aften, tirsdag 2. september kl. 18-22.
Ved koncerten kan man blandt andet høre Sir Henry & his Butlers, The Red Squares, Tony Summers og Peter Monrad fra The Lions
Der er gratis adgang til koncerten, der optages til TV.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Flere anmelder cykeltyverier

Vind film: Pompeji – Et kapløb mod tiden