Skrællede cykler kan ses flere steder

Flere anmelder cykeltyverier

KRIMINALITET. Antallet af anmeldte cykeltyverier er steget i København og på Frederiksberg, viser nye tal. Konservative opfordrer til mere synligt politi, men politiet afviser.

Status: August og september er højsæson for cykeltyverier. Det viser en opgørelse fra Topdanmark Forsikring. Eksempelvis anmeldte Topdanmarks kunder 540 cykeltyverier i april sidste år, mens tallet for august var 871.

Af Rikke Gundersen

rg@minby.dk

TYVERI: Du kommer hen til stedet, hvor du har stillet din cykel, men opdager, at den er væk. Den oplevelse har flere københavnere og frederiksbergborgere haft i første halvdel af i år i forhold til samme periode sidste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I første halvdel af 2013 anmeldte 7.732 borgere, at de havde fået deres cykel stjålet i København, mens tallet er seks procent højere i de første seks måneder af i år. Samme udvikling er sket på Frederiksberg.

Fra 2012 til 2013 var der ellers en sket et fald i antal anmeldte cykeltyverier, så flere politikere er ærgerlig over stigningen.

Mere synligt politi

»Vi er en kommune, som lægger meget vægt på, at folk kan cykle så meget som muligt, så det er beklageligt, hvis de får stjålet deres cykel. Det kunne være godt med mere synligt politi i gadebilledet, det ville medvirke til, at folk er mere tilbageholdende med at begå cykeltyverier,« siger Nikolaj Bøgh (K), medlem af by- og miljøudvalget i Frederiksberg Kommune.

FAKTA

CYKELTYVERI

Anmeldte cykletyverier på Frederiksberg. Tallene er for første år.

ÅRAntal
2007971
2008855
2009949
20101063
20111327
20121144
2013903
2014961
Kilde: Tal fra Danmarks Statistik 

Han pointerer, at kommunens nye cykelpolitik, som blandt andet indeholder bedre cykelparkeringsmuligheder, også kan være med til at vende udviklingen.

»Jo mere synlige og ordentlige forhold der er for cyklister til at parkere deres cykler, jo sværere er det at stjæle cyklerne,« siger han.

Forsøg med cykelchips

Socialdemokraternes by- og miljøudvalgsmedlem Michael Vindfeldt foreslår, at kommunen laver et forsøg med cykelchips, så cykler kan spores via GPS.

»Kommunen kunne gå foran og lave et pilotprojekt på bycyklerne. Så kunne idéen efterfølgende udbredes til dem, der har privat cykel på Frederiksberg,« siger Michael Vindfeldt, som vil fremføre forslaget til budgetforhandlinger.

Niveauet er stabilt

Hos Københavns Politi har de ikke nogen umiddelbare forklaringer på udviklingen. De mener niveauet er stabilt, hvis man ser over en årrække.

»Det er ikke et niveau, som gør, at vi vil iværksætte særlige initiativer i forhold til at efterforske cykeltyverier eller af den årsag ændre på vores synlighed i gadebilledet,« siger Jan Bjørn, ledende politiinspektør i Københavns Politi.

Cykeltyverier er typisk noget, som vi opklarer i forbindelse med færdselskontroller, hvor stelnummeret tjekkes, når vi ser noget mistænkeligt, for eksempel hvis der synes at være et misforhold mellem cyklist og cykel, eller når vi ser nogen cykle med en opbrudt lås,« siger politiinspektøren.

GØR DET SVÆRT FOR TYVEN

Lås cyklen med en fastmonteret forsikrings-godkendt lås samt en kædelås, der er viklet igennem både stel og hjul.
Lås cyklen fast til cykelstativet.
Brug altid cykelkælder og kælderrum, hvis det er muligt.
Er du pendler, så overvej at bruge en lidt ældre cykel, som tyvene sjældent er interesserede i.
Specialcykler af høj værdi er tyvene glade for. Tag den med ind i hjemmet eller lås den sikkert.
Undgå at købe en stjålet cykel: Brug politiets nye app ”Politi”, hvor du kan tjekke en cykels stelnummer i cykelregistret, før du køber den.

Kilde: Topdanmark Forsikring

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Unge skal være med til at præge kommunen mere

|

Manden bag Hit House er æresgæst på Runddelen