Personalet klar med konfetti og målstreg

Lang vej til en kørestolsgynge

Indsamlingsforsøg. Fysisk og psykisk handicappede brugere i Strandparkcentret forsøgte i sidste uge at sælge sponsorater til en kørestolsgynge ved at gå eller trille Amager Rundt. Eller rettere 887 omgange på stedets 53 meter lange sansesti = 47 kilometer. Kun én sponsor meldte sig, så der er et godt stykke vej endnu.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

SUNDBY: Et af Københavns største dagtilbud til fysisk og psykisk handicappede, Strandparkcentret på Pallesvej, har siden de overtog Bomi Parkens lokaler for et par år siden knoklet for at forvandle stedets have til en sansehave.

I haven er der græs, stier med forskelligt underlag, som fødderne kan udforske, forhøjninger, små broer, planter, bede med krydderurter, der pirrer lugtesansen og masser af steder og kroge, hvor brugerne bare kan sidde.

Strandparkcentret ønsker sig også en kørestolsgynge til haven, som man kan sætte et par kørestole op på ad gangen, så brugerne kan få sig en gyngetur med kildren i maven. Men ønsket om gyngen er ikke bare det rene sjov og spas.

»Ved at sidde i en gynge, træner man sin balance, som skal hjælpe med at bevare en god mobilitet. Sidder man i en hængekøje, træner man ét balancecenter, sidder man i en gynge, træner man et andet balancecenter. Vi ved en masse om neuropædagogik, og det er godt at træne balancen, når du i forvejen har en lille mobilitet, og vi kan meget hurtigt se på vores brugere, hvis de ikke har trænet i en periode. Vi kan se, at motorikken forsvinder lynhurtigt, og de fleste af brugerne får kun trænet, når de motiveres og hjælpes til det af personalet. Men selvfølgelig har man også en stjernestund i en kørestolsgynge, når man kan sidde sammen og hygge sig,« fortæller teamleder Signe Schandorff fra Strandparkcentret.

Gyngen koster omkring 52.000 kroner, og brugerne er fredag formiddag, da Amager Bladet kommer på besøg, ved at afslutte en ganske særlig aktion, som de har haft gang i hele ugen, for at rejse sponsorpenge til gyngen.

De forsøger at gå Amager Rundt, eller rettere distancen på 47 kilometer, der svarer til Amager Rundt, ved tilsammen at tilbagelægge 887 omgange på havens sansesti. Da vi kommer, mangler der endnu at blive gennemført 26-27 omgange.

Imens er der sang i haven akkompagneret af to guitarer – det lader til, at Gasolin er blandt favoritterne.

»Vi går ad vejen, imod Korsør, en tidlig fredag aften….« Det er ikke alle brugerne, der har et sprog eller kan ordene, men alligevel kan man jo godt synge med.

Ikke en rød reje til den slags

I første omgang har det været svært for Strandparkcentret at rejse kapital alene til sansehaven.

»Hvis det ikke var for Amager Øst Lokaludvalg, så var vi aldrig kommet i gang – de har givet tilskud af to gange. Det hele handler jo om, at vi er en kommunal institution, og der er ikke en rød reje til netop den slags. De ansatte her har lagt en masse kræfter i det – der er en kollega, som har brugt rigtig meget fritid på at få haven i gang. Vi har haft et samarbejde med teknik og miljø, som vi har fået planter fra, men vi har fået at vide i dag, at det ophører,« fortæller Signe Schandorff.

Og heller ikke kørestolsgyngen har det været nemt at finde støtter til.

»Vi har sendt 18 ansøgninger ud om sponsorater, og så har vi brugt vores Facebook-side ’Fremtidens Dagtilbud’, men vi har kun fået et enkelt sponsorat ind på 7.000 kroner – det er fra vores rengøringsmand Brian Sørensen,« siger teamlederen og kalder indehaveren af firmaet Totalservice 2 hen til os.

Han har overtaget virksomheden fra sine forældre, som har gjort rent for Strandparkcentret siden 1981, altså længe før centret flyttede til Pallesvej. Men nu har rengøringsopgaven været i licitation, og dér havde Brian Sørensens firma slet ikke mulighed for at byde, fordi den årlige omsætning er for lille.

»Nå ja, lige nu er det bare godt, at de har fået deres sponsorat,« siger Brian Sørensen lidt forlegent og er listet tilbage hen til brugere og personale i et hjørne af haven, da journalisten kigger op fra sin blok næste gang.

»Vi er lidt bekymrede, fordi han ved præcis hvordan tingene skal foregå her, og det er et meget specielt sted. Vi har en bruger, som har en smitsom sygdom, og det skal der tages højde for i rengøringen. Vi er et sted, hvor ikke alle husker at vaske hænder efter toiletbesøg, så man skal være omhyggelig med at spritte dørhåndtag af. Der er nogle daglige udfordringer, som han ved alt om, så vi er kede af, at vi skal af med ham,« siger Signe Schandorff.

17 andre leverandører af en lidt anden kaliber end det lille rengøringsfirma har også fået ansøgninger om sponsorater, men ingen andre har sagt ja.

Fra bolig med have til 3. sal

Behovet for at styrke brugernes bevægelse og motorik i Strandparkcentrets sansehave er vokset.

»En af krøllerne på historien er, at en del af brugerne hos os før har boet på Sundbyvang, hvor de havde et lille stykke have. Nu er de flyttet i moderniserede boliger andre steder i byen, som ligger på 2. og 3. sal, og der er ingen af dem, der selv har mobilitet til at gå ned i en park. Så vi er meget i haven, den bliver brugt rigtig meget,« fortæller teamlederen.

En anden krølle er de omdiskuterede regler for, når borgere med betydeligt nedsat funktionsevne har behov for at have ledsagere – kommunens ansatte – med på ferie eller udflugter.

Det har tidligere været praksis, at borgerne selv skulle stå for personaleudgifterne til dette, men Kommunernes Landsforening indskærpede tidligere i år over for alle kommuner, at de skal yde socialpædagogisk bistand i form af en eller flere ledsagere på ferier, udflugter og andre sociale aktiviteter, men må ikke opkræve betaling for det.

Samtidig er budgetterne blevet så beskåret, at de fleste bo- og dagtilbud ikke har mulighed for at afsætte penge til dette.

»I praksis betyder det, at mange må aflyse deres ferie og kommer ingen steder. Vi har 69 brugere, og vi har ganske vist ikke hørt fra alle, men ud af dem skal fire hjemmeboende brugere på ferie, og så er der syv, som bor i fællesboskaber, som skal på ferie en uge. Derfor er det vigtigt, at vi kan give det tilbud om at kunne sidde eller bevæge sig her i haven,« siger Signe Schandorff.

Topscorer gik fire kilometer

Der spises kraftigt ind på de 26 resterende omgange. En del brugere tøffer turen rundt til fods på sansestien, og andre skubbes frem i deres kørestol af personalet.

Der tælles ned, og snart er der kun 12, 11, 10 og 9 omgange tilbage. Signe Schandorff strækker en målstreg ud af en rulle rødt crepebånd.

Og en dame med rollator, der tager sig af udfordringens allersidste omgang, triller stille hen og bryder målstregen, men langt flere har strakt armene i vejret i sejrsrus.

På store kartonskemaer er der noteret omhyggelige opgørelser over, hvor langt hver bruger har gået.

»Nogle har gennemført 53 meter, og så er maksimum for én bruger vist fire kilometer,« fortæller Signe Schandorff, inden der skal uddeles diplomer til de 60 ud af husets 69 brugere, som alle har været ude på en travetur for en gynge.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

||

Julie Nord udstiller: Mislyd i familieportrættets idyl

Rundt om søen med flodhesten for Kenya