Siden sidste efterår har beboerne været udsat for renovering i ejendommen. Udlejerens metoder grænser til chikane
in

Beboere føler sig terroriseret i egne hjem

En lille flok lejere kæmper en hård kamp mod deres udlejer i Herluf Trolles Gade 5, hvor politiet i onsdags måtte rykke ud. Lejernes LO har sjældent set lignende fra en udlejer.

Af Marie Varming

Stillads og presenninger hænger tæt over Herluf Trolles Gade 5. I gamle dage var det Sømandsforbundets hovedsæde, men ejendommen blev sidste år solgt til ISC med Christian Evers Thomsen i spidsen.

Det er noget, som har kunnet mærkes blandt de lejere, som er tilbage. De har i månedsvis døjet med byggestøj, som langt hen ad vejen ikke er behørigt varslet.

I maj 2013 overtog ISC ejendommen, husker Elisabeth Nielsen, som bor i ejendommen sammen med sin mor og indtil nu har nydt en lav husleje for den store lejlighed midt i København.

Siden da er cirka seks lejere flyttet fra ejendommen.

»Vi har alle sammen følt et stort pres, siden ISC overtog, men nogle af os har modstået det,« siger Elisabeth Nielsen.

Ingen varsel

I august sidste år gik håndværkerne i gang med de lejligheder, som stod tomme, og dette forår er turen kommet til de øvrige lejligheder.

For beboerne er det største problem, at de ikke er blevet varslet om de arbejder, som ISC ønskede at udføre – og som de har krav på at blive varslet om ifølge lejeloven.

Sammen med en anden beboer, Anna-Sophie Hemmingsen, sidder Elisabeth Nielsen i sin lejlighed, hvor det denne onsdag er svært at få ørenlyd for håndværkere både i og uden for lejligheden.

Elisabeth Nielsen trækker opgivende på skuldrene.

»For ti dage siden sagde han, at de ville smadre vinduerne udefra, hvis vi ikke lod håndværkerne komme til. Vi gik til LLO, som skrev et brev til politiet, som vi skulle vise dem, hvis det blev nødvendigt at tilkalde dem. Det gjorde det så i morges. Da de gik i gang med brækjern klokken syv, ringede jeg til politiet, men de havde svært ved at stille noget op, sagde de.«

Larm fra alle sider

Elisabeth kigger opgivende rundt i lejligheden, hvor alt efterhånden er pakket ind i plastik for at undgå støv.

»Jeg studerer på konservatoriet og skal øve mig til en eksamen,« siger Elisabeth og kigger på sit klaver i stuen.

Hun oplyser, at hun ikke har modsat sig at få lavet vinduer.

»Vi har bare bedt om, at det bliver lavet ordentligt, og at vi bliver varslet ordentligt,« siger hun.

Hun ved udmærket, hvad hun har at se frem til, for håndværkerne har allerede været i gang i Anna-Sophie Hemmingsens lejlighed, og hun er ikke glad for hverken resultatet eller forløbet.

»Den 20. marts kom der et brev om, at håndværkerne ville gå i gang med at ordne vinduerne den 24. marts. Det synes jeg altså ikke, er et ordentligt varsel. Desuden er Christian Evers Thomsen mødt op på vores adresse og har opført sig meget ubehageligt,« fortæller Anna-Sophie Hemmingsen.

»Vores gamle udskårne paneler er væk og erstattet af sjusk,« siger hun ærgerligt og viser billeder af, hvordan vindueskarmene i hendes lejlighed står ufærdige hen og i mange tilfælde slet ikke passer med målene, hvor der før sad de originale gamle vinduespartier.

Renovering er sket mod hendes vilje, for da hun lukkede Christian Evers Thomsens polske håndværkere ind, fordi de skulle reparere hendes toilet, gik de samtidig – og uden hendes samtykke – i gang med at lave en faldstamme, som har kostet hende en længere periode med et stort hul i gulvet, som giver frit kig til underboen – hvis hun altså ikke allerede var flyttet.

Farvel vand og varme

Begge beboere har også oplevet, hvordan der gennem vinteren ofte har været slukket for varmen og vandet – ligeså uden varsel. Det er længe siden dørtelefonerne har virket, og den manglende sikkerhed og store trafik i ejendommen har gjort, at beboerne føler sig utrygge.

»Jeg betragter det som psykisk terror,« siger Elisabeth Nielsen.

»Men vi føler os som små myrer, han prøver at mase,« tilføjer Anna-Sophie Hemmingsen.

Gammel kending

Hos Lejernes LO, som varetager lejeres rettigheder, er man bekendt med sagen i Herluf Trolles Gade

»Det vi har set er en stor renovering af ejendommen, som er sket uden behørig varsling. Der er endnu ikke sket en huslejevarsling, men vi forventer at det kommer, for vi tror, at udlejeren prøver at købe »billige« lejere ud for at få nogle nye lejere ind til en højere husleje,« siger medlemsrådgiver Anders Svendsen, som har rådgivet i netop denne sag.

»Det er svært at sige noget pænt om denne type udlejer. Vi ser en del af denne type sager, altså hvor ejeren forsøger at genudleje til en højere pris efter en renovering. Det har de jo en klar interesse i. Men det her er et ekstremt tilfælde, og jeg har sjældent set noget lignende.

Hvad kan I gøre?

»Når ruderne udskiftes på en måde, hvor håndværkerne går ind i hjemmet uden tilladelse og uden varsling, så betragter vi det som hærværk, og så opfordrer vi lejerne til at ringe efter politiet. Men det er svært at gøre noget, når politiet ikke synes, at der er en sag, så er der kun domstolene tilbage,« siger Anders Svendsen.

Han oplyser i øvrigt, at LLO i forvejen har 41 sager, der involverer ISC.

»Lad os bare sige, at vi kender dem, og det er ikke for noget godt,« siger han.

Ingen kommentarer

City Avisen har forelagt Christian Evers Thomsen kritikken, men han har både personligt og gennem sin advokat oplyst, at han ikke ønsker at medvirke i artiklen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Christian Olsen

Om journalisten Christian Olsen

Jourhavende hos North Media Hovedstaden og journalist på City Avisen. Har beskæftiget sig med lokaljournalistik i København i en årrække. Skriver bl.a. om politik, trafik, byudvikling, kultur og byens liv.

Fra herskabsvilla til kulturhus

Norske flag og folkedragter markerede Eidsvoll Plads