Østerbro får kulturcenter i 2016

Der er afsat 26,5 millioner kroner til at bygge et kulturcenter på Kildevældsskolen. Dermed går en årtier gammel drøm på Ydre Østerbro endelig i opfyldelse

Af Line Weldingh og Thomas Frederiksen

Om under tre år kan Østerbro prale af at have et kulturcenter.

Det står klart, efter et flertal i Borgerrepræsentationen forleden afsatte 26,5 millioner kroner til kulturcentret på Kildevældsskolen.

»Det bliver rigtigt godt for Østerbro, og jeg glæder mig til den næste proces, hvor vi skal tegne og involvere borgerne,« siger Mads Faber Henriksen, østerbroer og formand for styregruppen i Områdefornyelsen Sankt Kjelds Kvarter.

Samtidig er han også formand for styregruppen for kulturcentret, der består af repræsentanter for både områdefornyelsen, lokaludvalget og Kultur Østerbro.

De kommunale penge blev fundet i forbindelse med den såkaldte overførselssag, hvor 300 millioner kroner, der var i overskud for budgettet for 2014, blev fordelt af budgettets forligspartier.

Mere end ti år undervejs

Et kulturhus på Ydre Østerbro har i mange år været et ønske på Østerbro.

Bydelen blev lovet et kulturhus helt tilbage i Jens Kramer Mikkelsens tid som overborgmester, der sluttede i 2004.

I 2005 besluttede Borgerrepræsentationen at afsætte 30 milioner kroner til et kulturhus, der skulle finansieres af indtægterne fra salg af Beauvaisgrunden ved Hans Knudsens Plads.

Men grunden er som bekendt stadig ikke solgt. Og nu er det på tide at give borgerne, der har kæmpet for kulturcentret, ro i maven, mener den lokale politiker Ayfer Baykal (SF).

»Jeg ved, det er et stort lokalt ønske. Ikke mindst fra skolen. Mange ildsjæle sidder derude og venter på de 30 millioner kroner. Nu får de ro. Vi skylder Østerbro et kulturhus, og med koblingen til skolen og Kildevældsparken vil det give et kæmpe løft til det område,« siger Ayfer Baykal.

Overborgmester Frank Jensen (S) supplerer:

»Der har været den kobling med at sælge en grund. Men nu er vi i den situation, at vi allerede har sat penge af til projektering, og nu var der politisk enighed og enighed hos de lokale, så kunne vi tage fat,« siger han og tilføjer:
»Så må pengene gå i kommunekassen, når vi får solgt Beauvaisgrunden.«

Frank Jensens partifælle i borgerrepræsentationen Jonas Bjørn Jensen, som er stillet op for Socialdemokraterne på Østerbro, lægger vægt på, at kulturcentret også er et løft af Kildevældsskolen, som han mener bliver mere attraktiv blandt børnefamilier i lokalområdet.

Fra kulturhus til -center

Oprindeligt var planen, at kulturhuset skulle ligge på Beauvaisgrunden eller Hans Knudsens Plads, men for to år siden foreslog Områdefornyelsen Sankt Kjelds Kvarter, at kulturhuset blev en del af Kildevældsskolen.

På den måde ville opførslen og driften blive billigere, samtidig med at Kildevældsskolen i højere grad ville blive samlingssted for beboerne.
Det faldt i god jord hos kommunens kultur- og fritidsudvalg, der i 2012 besluttede, at det var et kulturcenter på Kildevældsskolen, man skulle arbejde for.

Efter en del debat tilsluttede Østerbro Lokaludvalg sig også dette ønske, selvom der i begyndelsen var skepsis over for projektet blandt nogle medlemmer. Det blev betegnet som »discount« at lave et kulturcenter som en tilbygning til en skole i stedet for et egentligt nybygget kulturhus, som havde været drømmen gennem årtier.

Klar i december 2016

Det er planen, at kulturcentret på Kildevældsskolen skal indeholde blandt andet bibliotek, café, mødelokaler, et kreativt værksted og et stort bevægelsesområde.
Centrets samlede areal vil blive cirka 1050 kvadratmeter, hvoraf 500 er nybygning og 550 er ombygning af eksisterende lokaler på Kildevældsskolen.

»Vi skal følge de gode intentioner til dørs, så arkitektur, atmosfære, indretning og aktivitetstilbud giver mulighed for både at slappe af og få oplevelser med at være aktiv. Næste fase bliver også at arbejde for, at brugerne kommer mest mulig ind i den fortsatte udvikling af kulturcentret,« siger formand for kulturcentrets styregruppe, Mads Faber.

Kulturcentret skal efter planen være klart til brug i december 2016.

Dermed kan kulturborgmester Carl Christian Ebbesens (DF) få indfriet sit ønske om at klippe den røde snor over for kulturcentret over i denne valgperiode.Dette ønske kom frem i et tiltrædelsesinterview med Østerbro Avis.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Galleri Glad Sol åbner på fredag

Sommerscoop: TV-2 og Thomas Helmig til Amager Strandpark