Leder Sharon Parker foran varmestuen Fedtekælderen på Christianshavn. Foto: Michael Paldan.
in

Appel: Giv nu Fedtekælderen lidt luft

HETZ. 15 maskerede mænd overfaldt i august varmestuen Fedtekælderen og dens brugere. Siden har der syv gange været omfattende rudeknuserier. »Men hold gadens uro uden for dette fristed for udsatte,« appellerer stedets leder.

Af Hanne Bjørton
hab@minby.dk

CHRISTIANSHAVN: Kirkens Korshærs varmestue Fedtekælderen på Christianshavn og dens brugere blev en tidlig morgen i august overfaldet af cirka 15 maskerede mænd. Siden har ukendte gerningsmænd syv gange smadret Fedtekælderens vinduer efter samme mønster: Der smadres rigtig mange ruder, og det sker i ly af natten, fortæller Fedtekælderens leder, Sharon Parker.

»I princippet kan vi ikke vide, om det er den eller de samme, som smadrer ruderne, eller om det er syv forskellige, som har fået samme dårlige ide. Vi kan heller ikke vide, om der er en pointe med det. I forsommeren blev Fedtekælderen i medierne hængt ud som et tilflugtssted for kriminelle østeuropæere, og på et tidspunkt blev der skrevet ’No Roma’ på vores brevkasse.«
»Om der er en årssagsammenhæng vides ikke, og vi kan heller ikke vide, om det er fordi nogen har trådt nogen over tæerne. Men i Fedtekælderen er alle velkomne, der skelnes ikke til baggrund, tilhørsforhold eller generalieblad. Her kommer danskere, grønlændere, migranter fra Østeuropa og Afrika, og vi skelner ikke mellem dem, der har brug for hjælp,« siger Sharon Parker.

Det rammer alt for bredt

Hun har en appel, som hun håber den eller de, der smadrer ruder, vil tage til sig.

»Fedtekælderen er et tilbud til udsatte mennesker, herunder misbrugere, hjemløse, psykisk syge, socialt udsatte og skæve eksistenser. Vi besøges dagligt af 60-120 mennesker, som kan komme ind i varmen og få mad, bad, hvile og blive mødt med en næstekærlig tilgang. Vi er et sted, som løser en svær opgave – så giv os lidt luft. Det er ikke os, det skal gå ud over, det rammer alt for bredt. Så jeg appellerer til, at gadens uro bliver holdt uden for vores rum, for det her er et fristed for udsatte mennesker,« siger Sharon Parker.

Hvordan har politiet hjulpet?

»Der var en efterforskning i august. Gerningsmændene var jo maskerede, og politiet appellerede bagefter kraftigt til, at folk trådte frem. Vi er løbende i god dialog med den lokale betjent, men jeg har ingen fornemmelse af eller ide om, hvorvidt de vil gøre en større indsats, jeg er jo godt klar over, at de har nok at se til,« siger Sharon Parker.

Hvordan tager brugerne episoderne?

»Efter overfaldet var alle beklemte over situationen, men det bliver jo hurtigt hverdag. Hvad angår rudeknuserierne, så er det kun os medarbejdere, der tager os af de praktiske ting med glarmester, politi og forsikring. Det er ikke noget brugerne mærker som sådan,« siger Sharon Parker.

Varmestuen Fedtekælderen er en del af Kirkens Korshærs diakonale arbejde og udfører arbejdet i tæt samarbejde med Vor Frelsers Kirke og Christians Kirke.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Ser efter det bedste i folk

Enestående og kompromisløs danser