in

Sporten 2013

Tilbageblik. Klubber på Østerbro præger toppen af deres respektive idrætsgrene i mange tilfælde, men der er selvfølgelig også en masse bredde, som sætter præg på idrætten i bydelen i året, der gik

Af Finn Edvard
sporten@youmail.dk
Østerbro er – som alle ved – et rigtig sportsbydel. Østerbro var fodboldens vugge, alle de store københavnerklubber er begyndt her, KB, Frem, AB, B.1903 – og B.93, der er her endnu.
Danmarks ældste idrætsforening KSF begyndte at skøjte på Sortedamssøen og eksisterer fortsat som ishockeyklub. Damarks største atletikklub Sparta sætter sit markant fodtryk (i bogstaveligste forstand) på bydelen, der også huser nationalstadionet Parken. Østerbro byder blandt andet også på fægtning, kampsport, håndbold, bordtennis og badminton.
Her er et tilbageblik fra året, der gik. Vi glæder os allerede til det nye sportsår – fra fodboldklubben Viktoria i serie 2 – til de – danske mestre fra FC København. Godt nytår!

FC København fik en skidt start på sæsonen, og det var bestemt ikke noget, der behagede de danske mestre, at se sig selv i bunden af Superligaen.
Den belgiske træner Ariël Jacobs blev erstattet af gode gamle Ståle Solbakken, der ikke havde haft succes i hverken Køln eller Wolverhampton. Så var det godt at FCK stod klar med åbne arme. Og Ståle misbrugte ikke tilliden.
Ganske vist er FCK ude af vagten i Champions League efter hæderlige kampe mod blandt andet Juventus og Real Madrid og en hjemmebanesejr over tyrkiske Galatasaray.
Og efterhånden går det strygende hjemme i Superligaen, hvor FCK atter er et godt bud til en titel som dansk mester – trods FC Midtjyllands succes i efteråret.
Et spiller som har fået noget af et gennembrud i efteråret er den lokale Youssef Tuotouh (som foroven ses med Real Madrids legendariske målmand Cassilas), som allerede i foråret gjorde sig bemærket i Parken, da han som udlejet til Esbjerg afgjorde pokalfinalen mod Randers med finalens eneste mål i hans eget kvarter.

Danmarks største atletikforening Sparta demonstrerede endnu engang i år, at foreningen er en sand mester i at arrangere kæmpestore begivenheder: Copenhagen Marathon, DHL-stafetten, Powerade Half Marathon, Københavns kvindeløb er blot nogle få af de mange store arrangementer, som Sparta står for.
Mange tusinde mennesker bliver sendt rundt i de københavnske gader med start og mål på Øster Alle, og selv om det kan skabe irritation med de mange løbere på Østerbros gader, så er det den slags arrangementer, der skal trække folk til København, der ikke har samme attraktioner som Paris, Rom og London.
Billedet i collagen for oven er fra et andet stort arrangement, Copenhagen Athletics Games, der holdes i august og som har deltagelse af flere verdensstjerner. Her ses den danske 400 meter løber Nick Egelund fra den anden store Østerbroklub KIF, som vinder.
Og både Sparta og KIF leverede flere store præstationer i årets løb, både nationalt og internationalt.

Billedet i toppen her er fra det foreløbigt sidste opgør mellem B.93 og Skjolds førstehold. For mens B.93 vandt Danmarksserien og rykkede i 2. division øst, så måtte Skjold en tur helt ned i Københavnsserien.
Det er mange år siden, at den store klub på Fælleden har været så langt nede i rækkerne. I ”gamle” dage var Skjold en ren serieklub og fristede i mange år en tilværelse i den daværende ”mellemrække” – der svarer til serie 1 i dag.
Senere blev bøtten vendt og Skjold fik næsten sensationelt debut i dansk divisionsfodbold. I de senere år har klubben kæmpet med store økonomiske problemer, men nu er der kommet styr på pengekassen – og førsteholdet ligger nummer et i Københavnsserien med muligt comeback til Danmarksserien næste år.
B.93 klarer sig hæderligt, og kun hæderligt i, i 2. division, men klubben som helhed klarer sig fantastisk og er nu Danmarks næststørste fodboldklub.

Østerbros mange roklubber har igen haft en herlig sæson – med nogle få åretag ud til Øresunds bølger.
KVIK, Danske Studenters Roklub, Skjold og Gefion har masser af gode tilbud – både til eliteroere og til dem, der bare vil have en fantastisk sport til motionsbrug.
For eksempel har Gefion et tilbud om ”Kl. 6-roning” til de morgenfriske roere, der gerne vil ud på havet og se solen stå op – og samtidig få en frisk start på dagen.
Flere af klubberne har opfostret OL-vindere – og så sent som i år vandt DSR’s damer således VM i den såkaldte Coastal Rowing. Roerne har i øvrigt så godt et forhold, at mange af dem ligefrem fejrede nytår sammen – som de for eksempel gjorde i Roklubben Skjold.
Klubberne har indbyrdes et godt samarbejde, men kæmper i øjeblikket for at få ordentlig tilgang til Øresund i forbindelse med udbygningen af hele Københavns Havn.

Volleyball har svære tider på Østerbro.
Dog ikke i september, hvor Danmark sammen med Polen var EM-værter med finale i Parken.
Et fantastisk arrangement, hvor også det danske herrehold klarede sig over forventning. De danske volleyfolk håber, at EM kan være en løftestang for interessen for volleyball i Danmark. For der er ikke mange tilskuere i idrætshuset, når de to lokale klubber KV61 og KSV spiller hjemmekampe i 1. division. De to klubber slås i divisionen, hvor det har knebet med at hænge på for herrerne, mens det går bedre for damerne.
Forhåbentligt vil flere komme til volleyball i det nye år, for sporten er både spændende og underholdende. Ekstra underholdende var det i begyndelsen af 2013, da KSV’s spillere optrådte uden meget tøj på kroppen i en kalender.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at skøjtesporten har haft svære vilkår på Østerbro.
Her må de to klubber, Københavns Skøjteklub og KSF, nu leve en tilværelse i noget nær miserable forhold i en midlertidig skøjtehal uden nævneværdige faciliteter. Østerbro Skøjtehal blev revet ned, fordi Parken ville lave en multihal mellem Parken og Østerbro Stadion. Projektet blev aldrig til noget, og grunden er netop gået tilbage til Københavns kommune. Som en rodet brakmark bruges den nu som P-plads af Parken, selv om den fornøjelse snart er forbi, fordi parterne ikke kan blive enige om lejen.
Taberne er skøjteløberne, der i årevis har håbet på en ordentlig erstatning på Østerbro. I mellemtiden er der masser af børn og unge, der hygger sig – trods forholdene – i den midlertidige hal i Sionsgade (ved Østre Gasværk). Og de leverer masser af imponerende resultater aligevel.

Mens B.93 og Skjold er noget nede i rækkerne, så er det fælles damehold B.93-HIK-Skjold med i landets fineste række, 3 F-Ligaen.
Klubbens målvogter Cecilie Breil Sørensen var oudtaget til det danske kvindelandshold, der gjorde det flot ved EM i Sverige, der blev spillet sommeren 2013 i Sverige.
Skjold har mange år haft et meget stærkt damehold i toppen af dansk fodbold, og det er ikke blevet ringere af sammenlægningen med B.93 og HIK. Holdet lagde ud med brask og bram i denne sæson, men er nu sakket lidt agterud. Et spændende forår venter på Østerbro Stadion.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

Thomas Frederiksen

Written by Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Køkkengrej og mad brændte

“Hele mit netværk er her”