in

Præmiebyggeri

Pris. Retten på Frederiksberg tegnet af 3XN, har netop modtaget den britiske arkitekturpris RIBA International Award.
 
Af Nanna Boye 
Foto: Dan Møller
 
– Det er en seriøs pris. Juryen møder selv op og vurderer projekterne, så vi er kommet i fint selskab, og så er det altid godt at blive rost af nogle fra egne rækker, siger arkitekt Jan Ammundsen fra 3XN, der netop har modtaget en RIBA International Award, der uddeles af det britiske arkitektforbund – Royal Institute of British Architects.
Prisen er givet for udformningen af den nye retsbygning på Howitzvej, der blev indviet i november 2012, som bl.a. rummer retssale, kontorer og opholdsfaciliteter.
– Udfordringen har været at uanset hvilken type bruger af huset, om man er dommer, vidne eller tiltalte, skal man være tryg og føle sig tryg i de adskilte adgangs- og færdselsforhold.
 – Udadtil har fokus været, at bygningen skal fremstå som ny bygning og samtidig harmonere med den eksisterende, fredede bygning, fortæller Jan Ammundsen. 
Den nye retsbygning blev indviet i november 2012. 3XN har skabt en tilbygning, som bl.a. rummer retssale og kontorer.
I det ydre fremstår huset med bløde, organiske former, hvor tag og facader er dækket af en ensartet brunlig tegl, indenfor er lokalerne holdt i hvidt med mere stramme linjer.
Rent arkitektonisk kan man fornemme seriøsiteten bag murene samtidigt med, at man føler sig velkommen. Bygningen er både klassisk og moderne.
I udførelsen var der også Hack Kampmanns fredede domhus fra 1921 at tage hensyn til, så nyt og gammelt harmonerer. Desuden er der en åben korridor mellem de to bygninger, som er forbundet med en gangbro i glas.
Den nye retsbygning er lavere mod Kampmanns bygning mod øst, mens den er stigende mod de højere og nyere bygninger mod syd.
 
Høj kvalitet
Siden 1966 har det britiske arkitektforbund hvert år uddelt priser til ny arkitektur af særlig høj kvalitet. I år er ni priser gået til projekter udenfor Storbritannien, herunder Retten på Frederiksberg samt  projekter af en række fremtrædende internationale arkitekter  bl.a. Zaha Hadid og David Chipperfield.
 
SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Da går ungdom til dans

Støv på hjernen