»Alting er noget, men ikke alt er lige meget værd«

INDFØRING. På fredag har Teatret ved Sorte Hest premiere på forestillingen ‘Alting er noget’, der er en mosaik af digte og musik. På scenen er vesterbroerne og skuespillerne Anette Støvelbæk og Sarah Boberg.

Af Anja Berth

abe@minby.dk

SORTE HEST: »Hvis du kommer til Danmark, kan du klæde dig ud som wienerbrød. Så kan du bo i bagerens vindue, indtil du bliver spist eller smidt ud. Så lægger du ingen til last«.

Sætningen er fra Naja Marie Aidts digtsamling, ’Alting Blinker’ og er en del af forestillingen ’Alting er noget’, som har premiere på Teatret ved Sorte Hest fredag 8. januar klokken 20.

Den nyskabte forestilling tager udgangspunkt i Aidts mangefacetterede forfatterskab, og målet er at give publikum en indføring i teksterne.

Det er skuespillerne Sarah Boberg og Anette Støvelbæk, der under teaterchef Maria Vinterbergs instruktion giver stemninger og følelser til digtene og et par af novellerne.

Musikken er komponeret af D-A-Ds Jacob Binzers, og det usædvanlige samarbejde lægger op til en sanselig og anderledes forestilling, hvor ordet har magten.

De to skuespillere er selv dybt fascinerede af Naja Marie Aidts tekster:

»Det med wienerbrødet kan jo læses på flere måder alt efter, hvilke briller man har på. Hvis man vil, kunne det tolkes politisk og i retning af flygtningeproblematikken, men det er ikke vores mål eller ærinde. Publikum skal selv have muligheden for at fortolke digtene, vi prøver bare at stille os til rådighed for ordene,« siger Anette Støvelbæk.

Forestillingen på Teatret ved Sorte Hest består af brudstykker af hele Naja Marie Aidts forfatterskab, og ordene bliver taget i hånden af rockens Godfather, Jesper Binzer fra D-A-D.

Immigration

Et af temaerne i forestillingen er immigration – som også har været en stor del af Naja Maja Aidts eget liv. Hun er født i Grønland, opvokset på Vesterbro og bor nu i New York.

»Vi har valgt de digte, der handler om at flytte sig fra et sted til et andet, ligesom hun selv har gjort. Det er ret kendetegnende for Aidts tekster, at de kan læse forholdsvist enkelt, men alle indeholder noget komplekst, når man læser dem lidt nærmere,« siger Anette Støvelbæk.

Hun og Sarah Boberg har læst det meste af Aidts forfatterskab, hvilket bunken af bøger og digtsamlinger på det tunge mahognibord i prøvesalen vidner om. Ikke et ord om de mange læserbriller i kurven ved siden af …

»Vi håber med forestillingen at præsentere et udvalg af Naja Marie Aidts tekster, så man som publikum får lyst til at dykke ned i hendes univers, når man kommer hjem. Naja Marie Aidt leger med form og med udtryk på en til tider helt anarkistisk måde,« begynder Anette Støvelbæk. Sarah Boberg supplerer:

»Hun har nogle fantastiske ord og begreber: En frostung morgen. Frostung,« gentager Boberg begejstret.

Nogle af digtene har holdt de to skuespillere søvnløse, fordi teksterne har handlet om døden.

Spille nogens mor

De nærmer sig begge 50 år, men alderen er ikke noget, der optager dem meget. Og dog:

»Måske bliver det aktuelt, når vi faktisk bliver 50 år. I hvert fald kan jeg huske, at det med at blive 30 overraskede mig. Det var mere voldsomt, end jeg havde troet. Det var også første gang, jeg mærkede kroppens forandring og forfald, for pludselig havde jeg noget med knæet,« siger Anette Støvelbæk med et skævt grin.

Som skuespillere er de dog optagede af, at alderen kan være en udfordring.

»Når man er fyrre til tres år kan det være svært, men omvendt er det også nu, at der er de store roller med bid, og man behøver ikke længere spille nogens mor,« siger Sarah Boberg, der selv har haft stor succes som blandt andet Lilian i tv-serien Broen. Heller ikke Anette Støvelbæk har været arbejdsløs.

Titlen ’Alting er noget’, der stammer fra et af Naja Marie Aidts digte, er ifølge de to skuespillere rammende for værdierne i vores samfund.

»Alting er jo noget, men det er ikke alt, der har meget værdi. Det skal man huske,« siger Anette Støvelbæk og Boberg fortsætter:

»Vi stresser af sted, vi vil have mere velfærd, og vi skal mere af det, der koster noget i stedet for at mærke efter. Næstekærlighed er også noget,« siger Sarah Boberg, der ligesom Anette Støvelbæk er optaget af flygtningekrisen:

»Nu bliver det alligevel lidt politisk, men det er også en værdi at byde nogle mennesker velkommen i et land, hvor vi jo har rigtigt meget, det koster ikke mere end en fremstrakt hånd,« siger Anette Støvelbæk.

Altid Vesterbro

De to har boet på Vesterbro med deres respektive familier i årevis.

Boberg bor på Gasværksvej og kan bedst lide den lokale Café Obelix på Vesterbro Torv, for »der sidder også nogle, som på en hel dag køber én kop kaffe eller én øl, og det kan jeg godt lide – at der er plads til alle.«.

Anette Støvelbæk bor med manden, skuespiller Lars Mikkelsen, og deres to store sønner i en lejlighed på Sønder Boulevard.

Yndlingsstedet er trappestenen, hvor der er sol om eftermiddagen.

»Så henter jeg kaffe fra Kihoskh eller laver det oppe og tager med ned, og så kan jeg sidde der med en bog i solen og blive forstyrret af folk, der går forbi. Det kan jeg godt lide.«

De mener begge, at Vesterbro har klaret forandringerne og bevaret den særlige Vesterbro-ånd, men de kan være nervøse for den nye bydel på Carlsberg.

»Der flytter jo rigtigt mange nye ind, og jeg håber ikke det forandrer byen, hvis det bliver for elitært. Men omvendt skal man jo ikke være bange for det fremmede. Apropos,« siger Anette Støvelbæk.

————————————————————————————————————————————————————————-

Fakta

- Sarah Boberg, skuespiller, 49 år og bor på Gasværksvej med sin kæreste. Har en voksen søn.
– Anette Støvelbæk, skuespiller, 48 år og bor med manden Lars Mikkelsen og to store sønner på Sønder Boulevard.
– ‘Alting er noget’ er baseret på Naja Marie Aidts forfatterskab.
– Forestillingen spiller fra 8. januar til 20. februar.
– Læs mere på www.sortehest.com.

Skriv en kommentar

CAPTCHA-billede
*

- læs flere artikler > artikel oversigt...