Kulturhuset udnytter alle hjørner

OMBYGNING. Der bliver hamret og malet i Vesterbro Bibliotek og Kulturhus for tiden, men daglig leder Thomas Thomsen glæder sig til om kort tid at kunne byde indenfor i et nyrenoveret hus, der udnytter pladsen bedre og mere overskueligt.

Af Benedicte Lorenzen

belo@minby.dk

LYRSKOVGADE: I maj blev det nyrenoverede Vesterbro Bibliotek indviet, og nu er turen kommet til resten af kulturhuset, der strækker sig fire etager op i den gamle røde bygning på Lyrskovgade 4.

Ifølge daglig leder Thomas Thomsen er det en tiltrængt renovering, som skal skabe et bedre overblik for brugerne:

»Nogle af udfordringerne har været, at det her er et hus med mange forskellige tilbud til borgerne, som har været spredt ud i tilfældige hjørner. Det har ofte overrasket folk, hvad huset også rummede, ligesom mange er faret vild herinde,« siger han og fortsætter:

»Inden vi renoverede biblioteket sidste år, havde selv faste brugere ikke opdaget, at der faktisk lå et voksenbibliotek på første sal. De havde reelt kun opdaget halvdelen af det bibliotekstilbud, der var til voksne. Derfor prøvede vi at samle voksenbiblioteket i stueetagen, mens børne- og ungeafdelingen nu ligger på første sal.«

Hver etage sin funktion

Han beskriver Vesterbros nye bibliotek og kulturhus som en lagkage, hvor hver etage har sin egen funktion:

»Det er lidt de samme tanker, der ligger til grund for ombygningen af resten af huset. Her vil administrationen blive samlet lidt mere for at give plads til andre lokale og kulturelle aktører. På tredje sal tænker vi, at den kreative etage skal ligge. Det er her, vi samler værkstedstilbuddene og tilbyder dans i to sale. Så er det også her, der kommer til at være et kontortilbud, som borgerne kan benytte sig af, hvis de har brug for et sted at arbejde,« siger Thomas Thomsen.

Han tilføjer, at det endnu ikke er helt på plads, hvordan kontortilbuddet kommer til at fungere, men tanken er, at det skal appellere til nogen, som kan være med til at skabe liv. Det kan eksempelvis være studerende eller små opstartsvirksomheder, som har brug for et skrivebord og et fællesskab.

Fjerde sal skal være bydelens etage med mødelokaler.

Mere plads til værksteder

I Kultur Syd, som dækker Vesterbro, Valby og Kgs. Enghave, har de besluttet at målrette kulturtilbuddene. Det betyder, at Vesterbro skal være mere baseret på håndværk. Noget, der giver mulighed for at skrue op for værkstedsfunktionen:

»Vores værkstedstilbud bliver også en hel del større, end det har været tidligere, hvilket også hænger sammen med, at vi flytter keramikken fra Valby og hertil. Her og nu kommer der umiddelbart til at være værksteder til keramik og gips samt vores tegne- og maleværksted, men på sigt har vi talt om, at der måske kunne være mulighed for at lave nogle andre værksteder som glas og tekstiltryk,« forklarer Thomas Thomsen.

Den daglige leder forventer, at det nyrenoverede kulturhus vil være helt klar til indvielse, når kalenderen sniger sig hen omkring 1. marts.

- læs flere artikler > artikel oversigt...